Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je danas da je inicijativa ultranacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča o referendumu na kojemu bi se odlučivalo hoće li EU Hrvatsku primiti samostalno ili u paketu s državama zapadnog Balkana "u sadašnjem trenutku" potpuno promašena.


"Hrvatska nije pred ulaskom u EU, Hrvatska tek pregovara o članstvu i ima pred sobom brojna pregovaračka poglavlja", rekao je Janša.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Slovenija je odigrala uspješan 'poker'' Slika nije dostupna Predložio da EU samostalno primi Istru i Dalmaciju

Jelinčič je u parlamentarnu proceduru poslao prijedlog o tzv.
konzultativnom referendumu o pitanju "Jeste li za to da Hrvatska samostalno uđe u EU?"

Jelinčič se zauzima za to da Hrvatska zbog "agresivne politike"
prema Sloveniji kao članici Europske unije i zbog ZERP-a kojim je Sloveniji zatvorila pristup međunarodnim vodama, u Europsku uniju uđe tek kad ispuni sve pristupne kriterije, kao i ostale balkanske države, te prije toga poništi ZERP. 

>> Slovenija: Jelinčič traži referendum o ulasku Hrvatske u EU 

"Naša politika prema Hrvatskoj nije mlaka već odlučna", rekao je Janša odgovarajući na kritike i zahtjeve nekih nacionalističkih stranaka. Janša je dodao da je njegova vlada prva koja je odgovora na svaki jednostrani potez Hrvatske.

Na Jelinčičev prijedlog o referendumu u četvrtak su reagirali i
Slovenski socijalni demokrati (SD) i priopćili da ga neće podržati.

"Nećemo podržati Jelinčičev referendum, a gospodarski i susjedski interes Slovenije je da Hrvatska uđe u EU, kako bi nas sa svih strana okruživale članice EU-a", rekao je na konferenciji za novinare Miran Potrč, predsjednik zastupničke skupine te stranke.

Protiveći se Jelinčičevoj nacionalističkoj retorici, Potrč je u
vezi sa ZERP-om rekao da Slovenija ionako ima sve mogućnosti da svoje interese ugrađuje u stajališta Europske unije i pregovarački proces Hrvatske, kao članica i kao predsjedajuća Europske unije, pa zato referendum nije potreban.