Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istra i Dalmacija nikad do dolaska komunista nisu bile dio Hrvatske, pa bi ih u Europsku uniju trebalo primiti samostalno, tvrdi slovenski ultranacionalistički čelnik Zmago Jelinčič u pismu koje je njegova stranka uputila predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.


Kako je objavila slovenska tiskovna agencija STA, a prenijeli i drugi slovenski mediji, Jelinčičeva stranka u pismu Barrosu preporučuje da se u EU prime 'samo Istra i Dalmacija', dok bi se blokada pristupnih pregovora Zagreba nastavila. Uključivanjem Istre i Dalmacije, i Europa i Slovenija riješile bi sve svoje probleme jer bi bilo riješeno pitanje slovensko-hrvatske granice, a druge europske države koje su zainteresirane za trgovinu nekretninama i turizam dobile bi 'svoju Floridu', navodi ironično u pismu Barrosu slovenski političar, aludirajući na izjavu jednog češkog političara da će EU uključivanjem Hrvatske dobiti 'svoju Floridu'.

Vezani članci Građanima u Puli podijeljena uskršnja fritaja s 1500 jaja (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) - 3 Sunčan dan, produženi vikend i slasna fritaja: U Puli podijeljeno 500 porcija proljetne delicije Slika nije dostupna Odbijen Jelinčičev prijedlog o primanju Istre i Dalmacije u EU

>> Jelinčič u pismu čelnicima EU-a protiv brza primanja Hrvatske

Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) ovih se dana priprema za nastup na izborima za novi Europski parlament budući da na prošlima nije osvojila nijedno mjesto u Strasbourgu, pa su 'hrvatske teme' po običaju česte u stranačkim javnim istupima. Jelinčič je tako u četvrtak izjavio da bi slovenski premijer Borut Pahor trebao bojkotirati sastanak s Ivom Sanaderom zbog 'euforije' kojom je u Hrvatskoj obilježen ulazak u NATO.

Jelinčičeva stranka oštra je protivnica zapadnog vojno-političkog saveza, osobito zbog njegove intervencije na Kosovu 1999. godine. Intervencija je tada omela Jelinčičeve planove da u Beogradu organizira međunarodnu konferenciju o podjeli Jadranskog mora koje, po njegovu mišljenju, pripada svim državama sljednicama SFRJ iako je njegov najveći dio 'prisvojila' Hrvatska.

Jelinčičeva SNS je na posljednjim parlamentarnim izborima u rujnu 2008. osvojila 5,4 posto glasova i ima pet mjesta u parlamentu.