Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve fotografije

Izmučen na smrt sa samo godinu i pol dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Engleski mediji po prvi su puta objavili fotografije dječaka kojeg zovu Baby P, a koje je bilo žrtva fizičkog zlostavljanja. Na njegovom tijelu nakon smrti zabilježene su brojne ozljede.

Posljednja fotografija (pogledajte je ovdje) nesretnog dječaka, snimljena tjedan dana prije smrti 2007. godine, pokazuje koliko je propalo njegovo maleno tijelo. Za zlostavljanje i smrt dječaka osumnjičen je dečko dječakove majke. Majka je, čini se, činila sve da prikrije stravično zlostavljanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skinuta zabrana Monstrumi: Objavljen identitet ubojica Baby P-ja Slika nije dostupna Dvojbene odluke socijalne službe Zbog smrti Baby P netko će morati biti kažnjen

Usporedbom fotografija prije početka zlostavljanja i fotografije snimljene samo tjedan dana prije smrti očito je kako se polagano i u mukama gasilo tijelo zlostavljanog i zanemarenog dječaka.

Jedna ranija fotografija prikazuje Baby P kada je bio star godinu dana. Slika je to malog, zdravog dječaka.

Fotografija snimljena nekoliko mjeseci kasnije, tjedan dana prije smrti i nakon dugog fizičkog zlostavljanja, prikazuje 'sjenu' istog mališana, tada starog 17 mjeseci. Upali i blijedi obrazi, u očima više nema sjaja, a ozljede lica, skriva velika mrlja od čokolade, piše Daily Mail.

Zlostavljanje se događalo 'pred nosom' odgovornim institucijama i socijalnim radnicima. Dječak je pri kraju života težio koliko i normalno dijete staro nešto manje od godinu dana.

Mediji su fotografije objavili nakon što je policija skinula zabranu s nihovog prikazivanja, uvedenu zbog provođenja kriminalističke obrade nad poočimom nesretnog dječaka.

Daily Mail piše kako je jasno da su fotografije, najblaže rečeno, šokantne, no kako je nužno da ih ljudi vide kako bi ta tragedija, oko koje odgovorne institucije i političari neprestano prebacuju odgovornost jedni na druge, konačno dobila svoje ljudsko lice.

A za sve je, tvrdi se, kriva birokracija.

Naime, Baby P je od strane socijalnih radnika i liječnika pregledan 60-ak puta, i nitko u svih tih osam mjeseci zlostavljanja, unatoč očitim ozljedama, gubitku težine i općem lošem stanju djeteta nije učinio ništa kako bi ga se oduzelo zlostavljaču i majci te tako prekinuo dugu agoniju koja je rezultirala neopisivim, mučkim, brutalnim ubojstvom malog djeteta.

Tako nikada nije ušao ni u registar u kojem su evidentirana djeca žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja. Radi se o velikom problemu u Britaniji - BBC piše da više od 80 posto djece koja umru od posljedica zanemarivanja ili zlostavljanja nisu evidentirana u tim registrima.

Dječak je doslovno bio, kako je rečeno na jednom saslušanju, 'vreća za napucavanje' u stanu koji je dijelio s majkom, njezinim dečkom i podstanarom u Haringeyu, na području sjevernog Londona.

Njegovo je mrtvo tijelo pronađeno u krvlju zamrljanom dječjem krevetiću. Posljednjih tjedana svog života zadano mu je 50-ak različitih ozljeda.

Slučaj je sada podignuo na noge medije u Velikoj Britaniji, slično kao i ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića medije i javnost kod nas.

The Sun je pozvao na potpisivanje velike peticije za kažnjavanje odgovornih, koja je ujedno i zahtjev prema nadležnim institucijama, ali i političarima, da se takvo što nikada više ne dogodi. Fotografije se nalaze na naslovnicama raznih britanskih medija.

O svemu se oglasio i britanski premijer Gordon Brown.

'Odlučan sam poduzeti sve kako se tako nešto nikada više ne bi dogodilo. Učinit ćemo sve da utvrdimo što se točno, kako i zašto dogodilo. Znam da je svaki roditelj u Britaniji, pa tako i ja, šokiran i bijesan zbog toga što se dogodilo dječaku', rekao je Brown.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene