Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lice s hrvatske tjeralice!

Ovog monstruma zbog ubojstva djevojčice traži cijeli Balkan: Kontroverzni biznismen i političar tijekom otmice objavljivao političke poruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi osumnjičenik koji je organizirao otmice i osobno ubio 14-godišnju Vanju Gjorčevsku iz Skoplja i 74-godišnjeg Pančea Žežovskog iz Velesa, Ljupčo Palevski zvani Palčo, napustio je Makedoniju 30. studenog.

Ljupčo Palevski pobjegao je u Srbiju, nakon čega odlazi u Bugarsku. Ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski negira da je netko iz policije Palču "šapnuo" da je osumnjičen kako bi pobjegao iz zemlje. U trenutku kada je napustio zemlju uopće nije bio osumnjičen.

Palevski je posljednjih godina javnosti poznat po svojim opskurnim političkim pokretima, YouTube podcastima u kojima širi teorije zavjere, krajnje desničarske stavove i nacionalističke poruke.

Pročitajte i ovo Vanja Rekonstrukcija otmice Cure stravični detalji o ubojstvu djevojčice Vanje: Sve je započelo prodajom stana?

Dok je cijela Makedonija tražila dijete za čije je ubojstvo osumnjičen, Palevski je objavljivao političke poruke i Facebook prodike o pranju novca u Makedoniji.

Upravo je njegov politički pokret Desna, u čije je prostorije policija uletjela te napravila pretres, poveznica je s ostalim osumnjičenicima. Pokret je opisan kao "priručnik čistih, sirovih ideja".

Velibor Manev, Vlatko Keshishev i Bore Videvski na Facebooku objavljuju zajedničke fotografije s Palevskim sa simbolima koje koristi ekstremna desnica.

Za otmice i ubojstva osumnjičena su petorica muškaraca. Za sada sve su priznali Velibor Manev, Vlatko Kešišev i karatist Bore Videvski. Prema njihovim svjedočenjima, Palevski je osobno počinio dva ubojstva.

Nejasno je kako je Palevski, koji je vodio milijunske poslove 90-ih, došao do razine otmice djeteta kako bi iznudio desetke tisuća eura.

U 90-ima sada nepostojeća tvrtka Palevski UPA Enterprise izgradila je mnoge zgrade u naselju Debar Maalo. Najpoznatija je zgrada Tiffany, na kraju Partizanske u Centru.

Bio je upoznat i sa zgradom u kojoj je živjela Vanja. Sagradila ga je njegova tvrtka. O tome svjedoči i vlasnički list prema kojemu pomoćnim prostorima u zgradi još uvijek upravlja UPA Enterprise.

U politici je postao poznat kao predsjednik gradske organizacije SDSM-a prije dvadesetak godina. U međuvremenu je postao vlasnik nekad popularnog tjednika Start, u kojem su radila poznata novinarska imena te televizijske postaje TV Skopje, s kojom nije postigao medijski uspjeh.

Pročitajte i ovo Ilustracija strašno! U autu pronašli teško ozlijeđenu bebu, vozač pobjegao, a onda je šokirao policiju: "Ja sam otac!"

Njegov politički pokret Treta prije nekoliko godina spojio se sa strankom Glas za Makedoniju odmetnute SDSmovke Solze Grčeve, piše Telma

No, boravak iz rešetaka dobro mu je poznat. Samo u posljednje tri godine priveden je najmanje tri puta - prvi puta u lipnju 2020., kad je priveden zbog kršenja mjere samoizolacije jer je sjedio u kafiću u Skopju.

U rujnu iste godine priveden je u beogradskoj zračnoj luci na putu za Moskvu, a nakon osam mjeseci ponovno je pušten na slobodu, nakon čega se vratio u Sjevernu Makedoniju. Ovo privođenje posebno je zanimljivo jer je uhićen po hrvatskoj tjeralici iz 2015., zbog navodnog duga njegove tvrtke u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svaka čast Iz hladne vode izvukli nepomičnog muškarca: Neustrašivi maloljetnici brzom reakcijom spasili život

Pročitajte i ovo Jakuševec dan nakon odrona u kojem su ozlijeđena tri radnika - 9 Ponovo počelo odlaganje FOTOGALERIJA Sindikalist objasnio kako izgleda odvoz otpada na Jakuševec: "Uvjerili smo se da je sve sigurno"

Na stranicama Interpola hrvatska tjeralica više nije aktivna, a nije poznato je li Palevskom tada suđeno i pod kojim okolnostima je pušten.

Treći put je uhićen u svibnju ove godine kod tunela Demir Kapija na jugu Makedonije, gdje je priveden s još tri osobe u potrazi za zlatom. Tom je prilikom, kako stoji u službenoj bilješci makedonske policije, pokušao baciti pištolj za koji je imao samo dozvolu za posjedovanje, a ne i za nošenje.

Javno tužiteljstvo u Skoplju je, po hitnom je postupku, donijelo naredbu o provedbi kaznene istrage protiv prvoosumnjičenog te je podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene