Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Let MH17

TUŽE PUTINA ZA 211,2 MILIJUNA EURA 'Vidljivo je da je Rusija pokušala prikriti svoju umješanost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji žrtava nesreće zrakoplova Malaysije Airlinesa na letu MH17 koji je srušen nad Ukrajinom 2014., podigle su tužbu protiv Rusije i njezinog predsjednika Vladimira Putina na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR), piše u subotu Sydney Morning Herald.

Zahtjev za odštetu u visini 6,4 milijuna eura za svakog tužitelja, tj. 211,2 milijuna eura ukupno, podnio je sudu sa sjedištem u Strasbourgu australski ured LHD Lawyers 9. svibnja u ime 33 člana obitelji australskih, novozelandskih i malezijskih žrtava, piše list.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Svih 298 putnika i članova posade, uglavnom Nizozemci, poginulo je 17. srpnja 2014. kada je njihov zrakoplov Boeing 777 koji je iz Amsterdama letio u Kualu Lumpur, srušen iznad Ukrajine raketom ruske proizvodnje.

Iz dokumenata koje je predao odvjetnički udred LHD Lawyers, vidljivo je da je Rusija pokušala prikriti svoju umiješanost u izgred.

Međunarodna istraga o uzrocima nesreće koju je vodio Nizozemski ured za istraživanje i sigurnost (OVV) zaključio je lani da je zrakoplov srušen raketom zemlja-zrak tipa BUK ruske proizvodnje, s područja koje su kontrolirali proruski separatisti.

U veljači je u istrazi najavljeno da će se za nekoliko mjeseci moći utvrditi s kojeg je točno mjesta ispaljena raketa.

Neke obitelji razmišljaju i o podizanju tužbe protiv aviokompanije Malaysije Airlinesa radi odštete zbog gubitka prihoda te naknade za "duševnu" bol članova obitelji, rekao je nizozemski odvjetnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene