Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrenuo se prema istoku

SATELITSKE SNIMKE Dokument kojeg Rusija ne želi da vidimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema pisanjima medija, pojavile su se satelitske snimke koje jasno pokazuju vrijeme i mjesto na kojem se nalazio zračni obrambeni sustav za kojeg se vjeruje da je sudjelovao u rušenju zrakoplova na letu MH17 na istoku Ukrajine.

Snimke koje je objavila globalna obavještajna agencija Statfor snimljene su samo nekoliko sati prije nego je zrakoplov sa 298 putnika srušen. Na jednoj od snimki jasno se vidi ruski raketni sustav 'buk' koji se tog dana, 17. srpnja 2014., nekoliko trenutaka prije rušenja zrakoplova, nalazio u neposrednoj blizini pokrajine pod kontrolom separatista - Doneck.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Satelitske snimke nikako ne idu u korist Rusiji koja i dalje tvrdi da je zrakoplov Malaysia Airlinesa srušio ukrajinski zrakoplov, a ne ruska raketa. Međutim, u lipnju prošle godine, jedan od ruskih tvoraca sustava Buk, potvrdio je kako je zrakoplov pogođen starijom verzijom rakete istog sustava, kojeg Rusija više ne koristi, no koristi ga Ukrajina.

Tko je srušio zrakoplov Malaysia Airlinesa MH17?

Ukrajina, kao i Zapad prstom upiru na Rusiju te tvrde da je srušen raketom zemlja - zrak koju su ispalili ruski vojnici, odnosno ruski separatisti koji se bore na tom području.

Rusija je u više navrata ove navode demantirala. U Statforu, proučavajući dokaze o padu zrakoplova MH17, tvrde kako ove satelitske snimke stavljaju jedno sasvim novo svjetlo na ovu zrakoplovnu nesreću. Uspjeli su pokazati točno vrijeme i lokaciju ruskog buk sustava na dan nesreće.

Iako priznaju da snimke ne mogu biti 100-postotna potvrda ruske odgovornosti za rušenje zrakoplova MH17, iz Statfora napominju da je ovo još jedna činjenica koja se slaže s dosadašnjim dokazima, a koji upućuju na rusku umiješanost i odgovornost za smrti 298 putnika.

Nizozemski Odbor za sigurnost zaključio je da je zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 pogođen projektilom ruske proizvodnje BUK. I britanska istraživačka skupina - Bellingcat otkrila je da se ruski raketni sustav Buk tog dana nalazio u istočnoj Ukrajini, u neposrednoj blizini pada zrakoplova.

'Kombinacija svih dokaza upućuje na to da se sustav Buk, 15. srpnja 2014. kretao od ruske granice prema pokrajini Doneck, a potom se okrenuo prema istoku gdje je uočen u popodnevnim satima 17. srpnja 2014. godine, samo nekoliko sati prije rušenja zrakoplova na letu MH17 u kojem je smrtno stradalo 298 ljudi.

S druge strane, privatna obavještajna tvrtka, koja je uspješno predvidjela nesposobnost Europe da se nosi s financijskom krizom, kao i rat s džihadistima, naglašava da ove snimke ne mogu biti dokaz jer ne dokazuju da je upravo taj Buk, koji je uočen an satelitskim snimkama, ispalio projektil koji je pogodio i oborio zrakoplov MH17.

Pobunjenici tvrde kako u trenutku rušenja zrakoplova oni nisu imali raketni sustav Buk, s druge strane, novinar AP-a tvrdi da je vidio takav raketni sustav u trenutku pada zrakoplova u pokrajini Snizhne koja se nalazi pod kontrolom separatista, piše News.com.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene