Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija protiv

Putin ne želi UN-ov sud za rušenje MH17

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je ocijenio da su pozivi na uspostavu posebnog UN-ovog suda za kazneni progon osumnjičenika za rušenje malezijskog putničkog zrakoplova iznad područja Ukrajine pod kontrolom pobunjenika kontrapruduktivni i preuranjeni.

Putin je to rekao tijekom telefonskog razgovora s nizozemskim premijerom Markom Rutteom dan uoči prve godišnjice nesreće u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade, većinom Nizozemaca.

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ruski predsjednik Vladimir Putin Poginulo 139 osoba Putin o pokolju u Moskvi: "Znamo tko je počinio zločin, ali zanima nas jedna druga stvar..."

Rutte je rekao da bi UN-ov sud bio "najbolje jamstvo suradnje svih zemalja" u potrazi za pravdom za obitelji poginulih.

U priopćenju iz Kremlja navodi se da je "Putin objasnio stajalište Rusije glede preuranjenih i kontraproduktivnih inicijativa nekolicine zemalja, uključujući i Nizozemsku, o uspostavi međunarodnog suda".

Ruski predsjednik je, po priopćenju, istaknuo nužnost provedbe potpune, objektivne i neovisne istrage. Rusija, koja poriče uključenost u sukobu u istočnoj Ukrajini, odbacila je na Zapadu vrlo prihvaćenu teoriju da su ruski separatisti pogodili zrakoplov projektilom BUK koji im je dala Rusija i za rušenje zrakoplova optužuje ukrajinske snage, što poriče Kijev.

ON JE SRUŠIO MH17? Obitelji žrtava ga traže 5,5 milijardi kuna

Malezija, koja je članica Vijeća sigurnosti UN, sredinom prošlog tjedna drugim je članicama razdijelila prijedlog rezolucije o uspostavi međunarodnog suda za kazneni progon osumnjičenika za rušenje njezinog zrakoplova prošle godine nad Ukrajinom. Izrazila je nadu da bi rezolucija, koju je predložila zajedno s Australijom, Nizozemskom, Belgijom i Ukrajinom, mogla biti usvojena do kraja ovog mjeseca.

No Rusija, stalna članica VSUN s pravom veta, odmah je idućeg dana odbacila taj prijedlog. "Mislim da ova rezolucija nema budućnosti. Nažalost, čini se da je posrijedi pokušaj organiziranja grandiozne političke predstave, što samo šteti naporima da se pronađu odgovorni" za rušenje zrakoplova, rekao je prošlog tjedna ruski veleposlanik pri UN Vitalij Čurkin u pisanoj izjavi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene