Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dugogodišnji slovenski predsjednik Milan Kučan (70) nazvao je 'slaboumnima' tvrdnje da je 1990. godine znao da će slovenska teritorijalna obrana 1990. godine biti razoružana a da on nije reagirao i da je tako 'kolaborirao' s Beogradom.


Takav ton sadrže tvrdnje iz knjige 'Veleizdaja Slovenije' sastavljene iz dokumenata i priloga političara i vojnih zapovjednika iz vremena slovenskog osamostaljenja koja je u srijedu predstavljena u Ljubljani. 'Kučan će jednom morati pojasniti svoju ulogu', rekao je na predstavljanju knjige Igor Bavčar, u prvoj demokratskoj vladi koja je izvela osamostaljenje ministar unutarnjih poslova. Slovenski mediji navode da je intencija knjige prikazati stare 'komunističke snage' u Sloveniji u vrijeme osamostaljenja sklonijima Beogradu nego tadašnjim težnjama za stvaranjem nezavisne države koje je predstavljala nova vlast.

Kučan je u srijedu u kratkom razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV rekao da su aluzije o njegovoj navodnoj 'kolaboraciji' s Beogradom u vrijeme osamostaljenja 'slaboumne' i da se ne pojavljuju prvi put, a žele unijeti podjele među Slovencima iz stranačkih interesa. 'Ponosan sam na svoju tadašnju ulogu u osamostaljenju', rekao je Kučan, negirajući tvrdnje iz knjige 'Veleizdaja Slovenije' da je za razoružavanje slovenske teritorijalne obrane po nalogu tadašnje JNA 'znao ali nije reagirao'.

Kučan je na izborima 1990. godine izabran za predsjednika predsjedništva tadašnje Socijalističke Slovenije, a prije toga bio je predsjednik slovenskog saveza komunista. Nakon osamostaljivanja dvaput je na izborima biran za predsjednika države i na tom mjestu nalazio se do 2002. godine.

Polemike o ulozi pojedinih političara i stranaka u procesu državnog osamostaljenja u Sloveniji su tradicionalno predmet polemika pred proslave Dana državnosti, a ove godine to koincidira i sa proslavom 20. obljetnice samostalne države koja će biti krajem lipnja. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Svečano otvorena džamija blizu Tomislavgrada, zajednički su je izgradili muslimani i katolici Ivica Puljak Ivica Puljak: "Ponudit ćemo suradnju Mostu i SDP-u"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju