Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalni izbori

Krajnja desnica nije uspjela osvojiti Toskanu, pobjedu odnio Eugenio Giani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednike je biralo šest talijanskih regija. Krajnja desnica nije uspjela pobijediti u Toskani za koju se nadala da će biti simbol za nacionalnu razinu. Ljevica je uspjela zadržati tri regije - Toskanu, Apuliju i Kampaniju.

Talijanska krajnja desnica nije u ponedjeljak uspjela pobijediti u Toskani, uporištu ljevice, za koju se nadala da će postati simbol njezinih nacionalnih ambicija.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć

Kandidat ljevice za Toskanu, Eugenio Giani dobio je oko 47 posto glasova, prema 40 posto glasova Susanne Ceccardi, kandidatkinje Lige (krajnja desnica) Mattea Salvinija, objavile su talijanske televizije.

"To je izvanredna pobjeda", izjavio je Giani. Njegov protivnik je priznao poraz i poslao Gianiju sms poruku u kojoj traži da "vlada za dobro Toskanaca", prenose mediji.

"Zaustavili smo Salvinija", zadovoljno je izjavila glavna tajnica toskanske Demokratske stranke, Simona Bonafe.

Na referendumu o smanjenju broja parlamentarnih zastupnika organiziranom istovremeno kada i regionalni izbori, "da" je reklo oko 69 posto birača, pokazuju rezultati s 95 posto biračkih ureda.

Uz relativno visoku izlaznost od 54 posto, birači su slijedili stroge sigurnosne protokole u toj zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo 35.600 ljudi. Posljednjih sedam tjedana raste broj oboljelih od covida-19.

Nove predsjendike biralo je šest regija, četiri lijeve - Toskana, Apulija, Kampanija i Marke i dvije desno orijentirane - Ligurija I Veneto.

Ljevica je uspjela zadržati tri regije (Toskanu, Apuliju i Kampaniju), ali ujedinjeni desni centar i krajnja desnica su zadržali svoje i priključili Marke strankama vlade Giuseppea Contea, koaliciji osnovanoj prije godinu dana između Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD, lijevi centar).

Desni centar će vladati u 14 talijanskih regija, a ljevica u pet.

Pobjeda "da" na referendumu o smanjenju broja parlamentarnih zastupnika, izborno obećanje M5S, samo će ojačati tu stranku.

Broj zastupnika će s 945 bit će smanjen na 600. Danas je Italija, drugi najbrojniji parlament Europe, iza Velike Britanije (oko 1400) i ispred Francuske (925).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene