Izbori u Italiji
Izbori u Italiji Foto: Afp

Predsjednike je biralo šest talijanskih regija. Krajnja desnica nije uspjela pobijediti u Toskani za koju se nadala da će biti simbol za nacionalnu razinu. Ljevica je uspjela zadržati tri regije - Toskanu, Apuliju i Kampaniju.


Talijanska krajnja desnica nije u ponedjeljak uspjela pobijediti u Toskani, uporištu ljevice, za koju se nadala da će postati simbol njezinih nacionalnih ambicija.

Vezani članci Trump i Biden Žestoko prvo sučeljavanje Trumpa i Bidena: ''Hoćeš li začepiti više?'', ''Ovaj čovjek ne zna što priča, on je lažljivac'' Izbori u Rumunjskoj Bizarni rezultati izbora: Pobijedio velikom većinom iako je mrtav dva tjedna

Kandidat ljevice za Toskanu, Eugenio Giani dobio je oko 47 posto glasova, prema 40 posto glasova Susanne Ceccardi, kandidatkinje Lige (krajnja desnica) Mattea Salvinija, objavile su talijanske televizije.

"To je izvanredna pobjeda", izjavio je Giani. Njegov protivnik je priznao poraz i poslao Gianiju sms poruku u kojoj traži da "vlada za dobro Toskanaca", prenose mediji.

"Zaustavili smo Salvinija", zadovoljno je izjavila glavna tajnica toskanske Demokratske stranke, Simona Bonafe.

Na referendumu o smanjenju broja parlamentarnih zastupnika organiziranom istovremeno kada i regionalni izbori, "da" je reklo oko 69 posto birača, pokazuju rezultati s 95 posto biračkih ureda.

Uz relativno visoku izlaznost od 54 posto, birači su slijedili stroge sigurnosne protokole u toj zemlji u kojoj je od covida-19 umrlo 35.600 ljudi. Posljednjih sedam tjedana raste broj oboljelih od covida-19.

Nove predsjendike biralo je šest regija, četiri lijeve - Toskana, Apulija, Kampanija i Marke i dvije desno orijentirane - Ligurija I Veneto.

Ljevica je uspjela zadržati tri regije (Toskanu, Apuliju i Kampaniju), ali ujedinjeni desni centar i krajnja desnica su zadržali svoje i priključili Marke strankama vlade Giuseppea Contea, koaliciji osnovanoj prije godinu dana između Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD, lijevi centar).

Desni centar će vladati u 14 talijanskih regija, a ljevica u pet.

Pobjeda "da" na referendumu o smanjenju broja parlamentarnih zastupnika, izborno obećanje M5S, samo će ojačati tu stranku.

Broj zastupnika će s 945 bit će smanjen na 600. Danas je Italija, drugi najbrojniji parlament Europe, iza Velike Britanije (oko 1400) i ispred Francuske (925).