Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Srbiji

Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći"

Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta
Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs
Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta u utorak je nastavljena svađama vladajućih i oporbe.

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije koja je počela u ponedjeljak i na kojoj se očekuje izbor predsjednika parlamenta i radnih tijela, nastavljena je u utorak uz obilje uzajamnih optužbi i uvreda vladajuće koalicije i oporbe, kao i na jučerašnjem zasjedanju, prekinutom kasno popodne.

Za predsjednicu parlamenta vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) predložila je dosadašnju premijerku Anu Brnabić i ona je jedini kandidat za tu dužnost, a njezin izbor se ne dovodi u pitanje jer SNS s koalicijskim partnerima ima uvjerljivu parlamentarnu većinu.

S druge strane, oporba poručuje da neće podržati izbor Brnabić uz ocjenu da "nedostojna vlast ne može nikako imati dostojnog kandidata".

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon Milanovića Raspada se SDP-ova koalicija, otpale već tri stranke: ''Izgurali su nas''

Dio oporbe digao se iz klupa i krenuo prema sredini skupštine te je gotovo došlo i do fizičkog obračuna među zastupnicima, no ubrzo je reagiralo i osiguranje, prenosi Nova.rs.

"Hajde, Boro! Boro, izađi i naleti na mene! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći", povikao je u jednom trnutku SNS-ov Milovan Drecun prema zastupniku Narodnog pokreta Srbije Borislavu Novakoviću.

Pročitajte i ovo Edi Rama Kamere sve snimile VIDEO Svi su zgroženi zbog onoga što je albanski premijer napravio novinarki: "Ne diraj me više!"

Konstituiranje parlamenta, uz potvrdu zastupničkih mandata novog skupštinskog saziva, započelo je 6. veljače i poslije dva odgađanja nastavljeno u ponedjeljak, ali na sjednici nije ni došlo do glasanja o izboru Ane Brnabić.

Srpska napredna stranka pobijedila je na prijevremenim izborima 17. prosinca prošle godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni brojnim zlouporabama, napose u Beogradu.

Naprednjaci su od 250 mjesta u državnom parlamentu osvojili 129 i s 18 mandata dosadašnjih koalicijskih partnera, socijalista (SPS) Ivice Dačića i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), te uz potporu nekoliko manjinskih lista imaju komotnu većinu.

I današnju sjednicu izravno prenosi Radio-televizija Srbije, što zastupnici obje strane koriste kao priliku da se češće obraćaju gledateljima i svojim pristašama, nego što se drže dnevnog reda o izboru predsjednika i radnih tijela.

Izbor predsjednika Skupštine Srbije preduvjet je i za utvrđivanje datuma ponavljanja izbora u Beogradu, najavljenih ranije za 2. lipnja, jer izbore na lokalnoj razini raspisuje upravo predsjednik parlamenta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene