Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obećaju manje poreze

Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju"

Most je u utorak predstavio svoj program za nadolazeće parlamentarne izbore, zastupnica Marija Selak Raspudić istaknula je da nije dovoljno samo svrgnuti HDZ s vlasti veći ponuditi građanima programe i viziju bolje Hrvatske.

"Danas mnogi oporbeni politički akteri dijele zajednički cilj svrgavanja HDZ-a s vlasti. Vjerujem da građanima Hrvatske to nije dovoljno i da s pravom zahtijevaju od svakog od nas da ponudi svoju viziju bolje Hrvatske. S obzirom na prisutnu polarizaciju, gdje je početak ionako vrlo kratke kampanje sveden na osobnost umjesto na dužnost, postavlja se pitanje klizimo li ponovno u duopol i što nam to donosi", izjavila je Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije u središnjici stranke.

Osim borbe protiv korupcije, među prioritetima Mosta su i demografska revitalizacija zemlje, unapređenje obrazovanog sustava, priuštivo stanovanje i porezno rasterećenje.

"Obvezujemo se da ćemo smanjit porezno opterećenje na rad, gdje bismo smanjili porez na dohodak za 5%. Isto tako, proveli bismo dvostruko umanjenje porezne osnovice za sva ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj te povećali investicije u istraživanje i razvoj na 2.5% BDP-a do 2028. godine", dodala je Selak Raspudić.

Predsjednik stranke Božo Petrov rekao je da će manji porezi omogućiti veće plaće i rast potrošnje.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!"

"Ono što je pokazala ekonomija jest da sve zemlje koje imaju niske poreze imaju veću kvalitetu života i manje siromašnih ljudi. U zemljama s većim porezima taj sloj ljudi, koji su u siromaštvu ili na rubu siromaštva, raste. A ovaj potez bi trebao biti i stimulans lokalnim samoupravama da riješe sve one koji su tamo jer ih postavila politika, jer su podobni a ne sposobni", izjavio je.

Kad je riječ o turističkom sektoru, Most najavljuje podizanje praga za ulazak u obveznike plaćanja PDV-a na ostvarene primitke veće od 60.000 eura za pružatelje usluga u obiteljskom smještaju i uvođenje stope PDV-a od 13 posto na pića u ugostiteljstvu.

Što se tiče obrazovanja, Mostov program predviđa povećanje nacionalnih javnih izdvajanja za znanost, za oko 10% godišnje u slijedećih 7-10 godina, ali i promjene u osnovnim i srednjim školama poput regulacije korištenja mobitela i ostale informacijske-komunikacijske tehnologije te uvođenje sustava profesionalnog usmjeravanja učenika.

"To je ono usmjeravanje koje se ne događa pet minuta prije upisa u srednju školu ili na fakultet, nego profesionalno usmjeravanje gdje se vaš rad prati kroz cjelokupno obrazovanje, gdje svaki učenik ima mapu s njegovim postignućima i potencijalima, na temelju koje kasnije može razgovarati sa stručnom osobom i odabrati najbolji mogući smjere za sebe", rekla je zastupnica Selak Raspudić.

Program "Sačuvajmo Hrvatsku"

U programu Mosta navodi se i "stvaranje Hrvatskog stambenog fonda, ukidanje poreza na promet nekretnina na kupnju prvog doma i smanjenje PDV-a (materijali i usluge) na 5 posto pri gradnji socijalnih i javno-najamnih stanova".

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Pun raspored predsjednik HDZ-a Plenković o parlamentarnim izborima: "Ne percipiram Zorana Milanovića. To što radi SDP je tragedija"

"Priuštivo stanovanje planiramo omogućiti i smanjenjem poreza na najam stanova, odnosno na slobodno ugovorenu najamninu, pri čemu bi se ovaj porez plaćao na svotu najamnine umanjenu za 30 posto izdataka, po stopi od 5 posto umjesto sadašnjih 12 posto", poručila je Selak Raspudić.

Moste politike prema obiteljima stavljaju naglasak na uvođenje univerzalnog dječjeg doplatka bez obzira na zaposlenost rodilja i omogućavanje minimalne naknade u visini od 125 posto proračunske osnovice.

Mostov na izbore izlazi sa sloganom "Na tvojoj strani", program nosi naslov "Sačuvajmo Hrvatsku", rekao je njihov kandidat za premijera Nikola Grmoja.

"Željeli smo poslati poruku da nikad nismo bili na strani tajkuna i globalista koji žele zatrti sve ono što je važno svakom Hrvatu, a tu prvenstveno mislim na obitelj i obiteljske vrijednosti", izjavio je

Grmoja ističe da je Most prvi predstavio javnosti svoj program koji će u cijelosti biti dostupan na njihovim internetskim stranicama. Stranački program i brojne zakonodavne inicijative u Hrvatskom saboru dokazuju da Most nije stranka populista, unatoč raznim etiketama, utvrdio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene