Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina dopustila američkim vojnim brodovima uplovljavanje u Hong Kong

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odobrilo je američkim vojnim brodovima da blagdan Dana zahvalnosti provedu u Hong Kongu, samo nekoliko sati nakon što im je uplovljavanje uskraćeno.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Jianchao rekao je kako je Peking dopustio američkom nosaču zrakoplova USS Kitty Hawk i brodovima iz njegove borbene skupine uplovljavanje u Hong Kong isključivo iz humanitarnih obzira te da je Kina o tomu obavijestila službeni Washington.

Pročitajte i ovo Snimka uništenja ruskog broda dronovima Veliki gubitak Tajna ukrajinska jedinica otkriva kako je nanijela golemu sramotu ruskoj mornarici: "Vrijeme je za novi način ratovanja" Ilustracija NATO poslao brodove Najveća vojna vježba posljednjih desetljeća: "Scenarij će biti ruski napad na saveznički teritorij"

Jutros je nosaču Kitity Hawk i pet brodova njezine skupine
najprije zabranjeno uplovljavanje u luku. Nekoliko sati nakon toga uplovljavanje im je dopušteno.

Kina je i ranije zabranjivala američkim vojnim brodovima
uplovljavanje u Hong Kong kada bi dvije zemlje imale problema u međusobnim odnosima. Odnosi između dvije zemlje zategnuti su posljednjih tjedana zbog sporova o trgovini i iranskom nuklearnom programu te zato što je američki Kongres dodijelio medalju Dalaj Lami kojega kineska komunistička vlast smatra svojim neprijateljem.

46 godina star nosač Kitty Hawk koji je usidren u japanskoj luci Yokosuka jedini je američki vojni nosač koji je stalno u inozemstvu, a zbog starosti će ga iduće godine zamijeniti USS George Washington.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene