Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte tko joj radi društvo

Katalonija nije jedina: Ove europske države i pokrajine mogle bi se odvojiti od trenutnih saveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonski predsjednik je najavio proglašenje osamostaljenja, a osim Katalonije, postoji mogućnosti da se i mnoge druge europske države i pokrajine odcijepe.

Tenzijama koje su nastale zbog referenduma u Kataloniji još uvijek se ne nazire kraj, što potvrđuje i nedavna izjava Carlesa Puigdemonta, katalonskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

"Svakog tjedna i sa svakom greškom, dobili smo veću društvenu snagu, uvjerljiviju većinu u Kataloniji koja ne prihvaća ovu situaciju. Stoga državna intervencija u našu autonomiju, uhićenje članova vlade ili mene osobno, može biti konačna pogreška", rekao je Puigdemont.

Ipak, Katalonci nisu jedini koji bi se mogli odvojiti od trenutnih država ili saveza u kojima se nalaze. Osim španjolskih pokreta za neovisnost Baskije i Katalonije, važna je i Škotska, koja je prije tri godine održala referendum o osamostaljenju od Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Promjenu statusa traže i neke skupine u Walesu te Sjevernoj Irskoj. U njoj su aktivni i irski republikanci koji traže ujedinjenje s Republikom Irskom.

U Belgiji veća prava traže pokreti u Flandriji i Valoniji. Politička stranka Sjeverna Liga u Italiji traži autonomiju ili neovisnost takozvane Padanije.

Istovremeno, na istoku Ukrajine traje oružani sukob proruskih separatista u Donbasu i središnjih vlasti, dok je Krim nakon spornog referenduma anektirala Rusija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene