Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Nećemo ništa spekulirati, oprezni smo", rekao je glasnogovornik španjolske vlade i ministar obrazovanja Iñigo Méndez de Vigo na novinskoj konferenciji u Madridu.


Baskijska militantna separatistička skupina ETA trebala bi 8. travnja predati oružje čime bi i formalno nestala grupa koja se pet desetljeća bombama borila za neovisnost pokrajine Baskije od Španjolske. 

Vezani članci Slika nije dostupna Francuska analizira oružje koje je ETA predala Slika nije dostupna Baskijski čelnik ispričao se žrtvama ETA-e

Glasnogovornik jedne ekološke organizacije bliske ETA-i rekao je u petak francuskim novinama Le Monde kako će ta baskijska separatistička organizacija 8. travnja predati oružje.

ETA, koja se nalazi na terorističkoj listi u Španjolskoj, EU-u i SAD-u, navodno će reći gdje se nalazi njeno preostalo oružje. Pretpostavlja se da se nalazi u Francuskoj gdje je u listopadu pronađen dio arsenala grupe koja je 2011. proglasila prekid oružanih aktivnosti.

"Nećemo ništa spekulirati, oprezni smo", rekao je glasnogovornik španjolske vlade i ministar obrazovanja Iñigo Méndez de Vigo na novinskoj konferenciji u Madridu.

"Pozicija vlade je od prosinca 2011. ista. ETA mora učiniti dvije stvari: razoružati se i raspustiti se. Vlada nije ni za centimetar odstupila od svojih zahtjeva u proteklih šest godina", izjavio je.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., u studenom je dobila novi četverogodišnji mandat. ETA-i se pripisuje više od 800 ubojstava diljem Španjolske, uglavnom postavljanjem bombi, od njenog nastanka 1958.

ETA je oformljena u vrijeme diktature Francisca Franca u cilju uspostave neovisne baskijske države na sjeveru Španjolske i jugu Francuske. Ime Euskadi Ta Askatasuna (ETA) na baskijskom jeziku znači Baskija i Sloboda.

“To razoružanje se mora dogoditi što prije. Ovime trebamo biti zadovoljni i u Baskiji i Španjolskoj”, rekao je Pablo Iglesias, lider oporbene stranke Podemos koja podržava organiziranje referenduma o nezavisnosti u pokrajinama Kataloniji i Baskiji.

Baskija s 2,2 milijuna stanovnika nalazi se na sjeveru Španjolske, a jedan dio preko granice u Francuskoj. U francuskom dijelu je lani uhićeno nekoliko članova ETA-e. Najveća oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), poručila je da ovo razoružavanje dolazi kasno.

PSOE i vladajuća Narodna stranka protive se referendumima o neovisnosti. Zagovornici odcjepljenja Baskije napominju kako će se politikom zalagati za ostvarenje svog cilja. (Hina)