Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna priča

VIDEO Novi detalji filmske akcije: Otkriveno kako su djeca sama u džungli preživjela pet tjedana, beba je imala i rođendan

Nevjerojatna petotjedna potraga za djecom koja su stradala u zrakoplovnoj nesreći u džunglama Kolumbije urodila je plodom. Spasitelji su sada otkrili detalje filmske akcije.

Kolumbijske spasilačke službe pronašle su nakon pet tjedana djecu koja su doživjela zrakoplovnu nesreću u džungli. Četvero braće i sestara, u dobi od 13, devet i četiri godine kao i 11-mjesečna beba članovi su domorodačke zajednice i misli se da je to odigralo ključnu ulogu u njihovom preživljavanju.

Iako neuhranjena i puna uboda insekata, nijedno od djece nije bio u težem stanju, čak ni najmlađe koje je svoj prvi rođendan provelo u džungli.

Smatra se da su preživjeli jedući hranu koju su im službe za spašavanje ispuštale iz zraka. Međutim, obrazovanje koje su dobili od svoje bake također je moglo biti od vitalnog značaja, rekao je John Moreno, domorodački vođa iz obližnjeg Vaupesa.

"Ovo je djevičanska šuma, gusta i opasna ... i oni su iskoristili znanje koje su stekli u zajednici, znanje predaka, kako bi preživjeli", rekao je lokalnoj medijskoj kući Cambio, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Djeca pronađena u džungli - 4 velika sreća FOTO Čudo nakon pada aviona! Djeca su uspjela u džungli preživjeti tjednima, među njima je i beba

Spasitelji našli kampove gerilskih pobunjenika, tad su mislili da je kraj

Prvi tračak nade da bi djeca mogla biti živa pojavio se kad su spasioci 500 metara od mjesta nesreće pronašli otiske stopala, sažvakano voće i korištene pelene. Operation Hope, kako je nazvana akcija spašavanja povećala se na čak 150 vojnika, 200 volontera iz lokalnih domorodačkih zajednica i 10 belgijskih pastirskih pasa.

Provedena su i višestruka pretraživanja iz zraka, a na helikopter koji je nadlijetao područje stavljeni su zvučnici dugod dometa. S njega se vrtila poruka bake izgubljene djece koja im je poručila da je potraga u tijeku i da se ne miču.

Pročitajte i ovo Džungla, Ilustracija MUKOTRPNA POTRAGA Čudo u Kolumbiji: Četvero djece pronađeno živo u džungli 15 dana nakon pada aviona

Međutim, djeca su bila u pokretu. Pronađena su s nogama umotanim u trake tkanine koje su im služile kao obuća. Početne nade da će djeca biti nađena živa postupno su se smanjivale. Spasitelji su putem naišli i na napuštene kampove pobunjeničkih skupina, a dio tima za potragu povukao se zbog završetka prekida vatre s drugom gerilskom skupinom u regiji. 

Srećom, dio spasitelja nije odustajao! Tim od 10 vojnika i volontera u petak je naišao na nove tragove. Slijedili su ih i na čistini ugledali djecu. "Čudo! Čudo! Čudo", čulo se sa svih vojnih radija. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene