Čokolada, ilustracija
Čokolada, ilustracija Foto: Getty Images

Najveća tvornica čokolade na svijetu u Belgiji u gradu Wieze obustavila je proizvodnju zbog pojave opasne bakterije.


Tvrtka Barry Callebaut u četvrtak je obavijestila belgijske vlasti za sigurnost hrane kako je prekinula proizvodnju i povlači sve proizvode proizvedene od 25. lipnja 2022. Ističu i kako kontaktiraju sa svim svojim klijentima koji su možda primili kontaminirani proizvod. Barry Callebaut distribuira čokoladu velikim tvrtkama poput Hersheyja, Mondeleza, Nestlea i Unilevera.

  Kokteli, Ilustracija Povlači se česti dodatak ljetnim pićima: Provjerite prije nego što ga stavite u čašu

Ilustracija Provjerite zalihe i ormariće! S tržišta se povlači žitarica i igračke za djecu, mogu biti opasni za zdravlje

Naime, u čokoladi je u ponedjeljak pronađena salmonela. Izvor kontaminacije je u lecitinu, koji se koristi kao emulgator u proizvodnji čokolade.

Iz tvrtke poručuju i kako će provesti detaljnu analizu, nakon koje će dezinficirati sve proizvodne linije.

Salmonela je bakterija koja zahvaća probavni trakt, a uzrokuje salmonelozu – bolest koja se laički kod nas često zove po svom uzročniku – salmonela. Više o tome čitajte >>OVDJE

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju