Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miran prosvjed

Maštovit odgovor na crveno svjetlo iz EU-a: Vlasnik restorana u Prištini uveo vize veleposlanicima Unije

Aktualno Galerija Mama's - 1 Mama's - 1 Foto: Screenshot Mama's - 2 Mama's - 2 Foto: Screenshot Mama's - 3 Mama's - 3 Foto: Screenshot +0 Špejtim, vlasnik restorana Mama's Galerija 1/4 >>
Kosovo, najmlađa država zapadno-balkanskog koncepta, na posljednjem samitu u Bruxellesu ponovno nije dobila zeleno svjetlo za liberalizaciju viznog režima. Ovoga puta veto je stavila Francuska. Zato se jedan ugostitelj iz Prištine dosjetio načina na koji će prosvjedovati.

Mama's je restoran u elitnom dijelu Prištine, u kojem u svojim rezidencijama stanuju inozemni veleposlanici. Špejtim, vlasnik restorana, ljutit što Kosovari ponovno nisu dobili pravo na slobodna putovanja unutar Europske unije, odlučio je svim veleposlanicima Unije uvesti vize. Više ne mogu ručati ili večerati u tom restoranu dok god je vizni režim na snazi.

"Ideja se rodila kad smo shvatili da se liberalizacija viznoga režima ni ovoga puta neće dogoditi. Sa svojim osobljem sam razgovarao o nekome tko želi posjetiti tetu i brata u inozemstvu, i kad smo čuli da ponovno ništa od ukidanja viza, bili smo očajni i osjećali smo se poniženo", rekao je Špejtim.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić dobitnik mep oscara Veliko priznanje stiže iz Bruxellesa: Hrvatski europarlamentarac proglašen najboljim na području zaštite ljudskih prava

Pročitajte i ovo Elektronička narukvica - 2 Rješenje za preopterećen sustav? Najavljuju se još od davne 2009. godine: Uskoro stiže novost za zatvorenike u Hrvatskoj

Stoga je Špejtim i veleposlanicima, ali i cijeloj misiji EULEX-a, koja je nedaleko od njegova restorana, zabranio ulaz. I u tome ga podupiru njegovi zaposlenici, a i sugrađani.

"Postupili su ispravno, to je odlična inicijativa. Smatram da bi svi trebali reagirati na sličan način jer se svi borimo s vizama", rekao je stanovnik Prištine.

O osjećaju diskriminacije govorila je nedavno u Bruxellesu i predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Ta mlada država, koju još nije priznalo pet članica Unije, već pune četiri godine ima ispunjene sve kriterije za liberalizaciju viznoga režima. Tamošnji analitičari smatraju da je Europska unija posve izgubila vlastitu vanjsku politiku.

Bilo kako bilo, Špejtim je udario po želucu EU-a i napravio prvi korak. Dao je izvrsnu ideju na koji se sve način može mirno, ali vrlo učinkovito prosvjedovati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene