Jaja, sladoled, meso. Namirnice su to kojima se ljudi najčešće zaraze, posebno u ljetnim mjesecima. Kako bi se spriječila zaraza, već četvrtu godinu, obilježava se Svjetski dan sigurnosti hrane. Ove godine pod geslom "Sigurnija hrana, bolje zdravlje".

Galerija Sigurnost hrane - 6 Sigurnost hrane - 5 Sigurnost hrane - 2 +3 Sigurnost hrane - 4

U svijetu je svaka deseta osoba pogođena bolestima koje se prenose hranom.

Predrag Krstić se prije 20 godina zarazio hranom. Pojeo je pokvareno meso i dan-danas ima posljedice trihinele. "Meni se kalcificiralo u listovima i u očnim mišićima. Čim je nagla promjena vremena - ovo vrišti. Oči bole, kidaju, samo gledam da što hladnije stavim na listove", rekao je Krstić za Dnevnik Nove TV.

Struka ističe, u Hrvatskoj se hranom zaraze tek rijetki, i to u ljetnim mjesecima. Iako službeno nije počelo, temperature su već ljetne i treba paziti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Goran Grgurić, iz Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, napominje da je najbitnije da se hrana dobro obradi termički, uz pranje ruku. Najčešće trovanje hranom je salmonela, a mogu biti i stafilokok, kampilobakter i drugi rjeđi uzročnici.

"Manifestiraju se povraćanjem, proljevima, grčevima, povišenom temeraturom i u tom slučaju je najvažnije ići na dijetu", kaže Grgurić i dodaje da se u težim slučajevima ljudi trebaju javiti svom liječniku.

A kako bi sačuvali zdravlje svojih sugrađana, za ispravnost hrane u Hrvatskoj se na godinu napravi 50.000 laboratorijskih analiza.
Brigita Hengl iz Centra za sigurnost hrane umiruje građane kazavši da se brinu o tome i da se hrana u vrlo kratkom roku skalanja s tržišta.

Ilustracija Pogledajte koje voće sadrži najviše pesticida: Studija otkrila podatke zbog kojih se svi trebamo zabrinuti

Banka hrane kao nova budućnost doniranja u Hrvatskoj Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Osim na hranu, struka upozorava, treba pripaziti i na vodu. Iako se više od 90 posto Hrvatske koristi javnom vodoopskrbom, ima i onih koji još uvijek piju vodu iz bunara. Mirna Habuda Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku upozorava da su to najrizičniji izvori jer nisu pod nadzorom.

"Bilo bi jako dobro da povremeno prate kvalitetu vode, ispituju u mikrobiološkom smislu, a postoje i preparati koji se mogu kupiti u ljekarnama i samostalno se mogu provesti dezinfekcije", zaključuje Habuda Stanić.

Više o sigurnosti hrane i vode pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju