Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan sigurnosti hrane

Opasnost zbog koje neki i nakon 20 godina imaju posljedice: "Čim je nagla promjena vremena, ovo vrišti. Oči bole, kidaju"

Aktualno Galerija Sigurnost hrane - 6 Sigurnost hrane - 6 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost hrane - 5 Sigurnost hrane - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost hrane - 2 Sigurnost hrane - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost hrane - 4 Sigurnost hrane - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sigurnost hrane - 3 Galerija 1/7 >>
Jaja, sladoled, meso. Namirnice su to kojima se ljudi najčešće zaraze, posebno u ljetnim mjesecima. Kako bi se spriječila zaraza, već četvrtu godinu, obilježava se Svjetski dan sigurnosti hrane. Ove godine pod geslom "Sigurnija hrana, bolje zdravlje".

U svijetu je svaka deseta osoba pogođena bolestima koje se prenose hranom.

Predrag Krstić se prije 20 godina zarazio hranom. Pojeo je pokvareno meso i dan-danas ima posljedice trihinele. "Meni se kalcificiralo u listovima i u očnim mišićima. Čim je nagla promjena vremena - ovo vrišti. Oči bole, kidaju, samo gledam da što hladnije stavim na listove", rekao je Krstić za Dnevnik Nove TV.

Struka ističe, u Hrvatskoj se hranom zaraze tek rijetki, i to u ljetnim mjesecima. Iako službeno nije počelo, temperature su već ljetne i treba paziti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Goran Grgurić, iz Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, napominje da je najbitnije da se hrana dobro obradi termički, uz pranje ruku. Najčešće trovanje hranom je salmonela, a mogu biti i stafilokok, kampilobakter i drugi rjeđi uzročnici.

"Manifestiraju se povraćanjem, proljevima, grčevima, povišenom temeraturom i u tom slučaju je najvažnije ići na dijetu", kaže Grgurić i dodaje da se u težim slučajevima ljudi trebaju javiti svom liječniku.

A kako bi sačuvali zdravlje svojih sugrađana, za ispravnost hrane u Hrvatskoj se na godinu napravi 50.000 laboratorijskih analiza.
Brigita Hengl iz Centra za sigurnost hrane umiruje građane kazavši da se brinu o tome i da se hrana u vrlo kratkom roku skalanja s tržišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija ništa od ograničavanja Pogledajte koje voće sadrži najviše pesticida: Studija otkrila podatke zbog kojih se svi trebamo zabrinuti

Pročitajte i ovo Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Osim na hranu, struka upozorava, treba pripaziti i na vodu. Iako se više od 90 posto Hrvatske koristi javnom vodoopskrbom, ima i onih koji još uvijek piju vodu iz bunara. Mirna Habuda Stanić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku upozorava da su to najrizičniji izvori jer nisu pod nadzorom.

"Bilo bi jako dobro da povremeno prate kvalitetu vode, ispituju u mikrobiološkom smislu, a postoje i preparati koji se mogu kupiti u ljekarnama i samostalno se mogu provesti dezinfekcije", zaključuje Habuda Stanić.

Više o sigurnosti hrane i vode pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene