Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjenjen zakon

Regionalna kriza: Japanska vojska dobiva veće ovlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni zakoni dobili su zeleno svjetlo.

Vlada Shinza Abea odobrila je u četvrtak niz zakonskih prijedloga o jačanju vojne uloge Japana, službeno pacifističkog, u trenutku kad teritorijalna suparništva izazivaju regionalne tenzije.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru?

Abeov kabinet dao je zeleno svjetlo tim kontroverznim zakonima a konzervativni premijer trebao bi ih predstaviti donjem domu parlamenta već u petak. Neće ih se usvajati, međutim, prije nego prođe nekoliko mjeseci rasprava.

Abe ih je promovirao nakon izbora u prosincu 2012. Novi tekstovi zakona potvrđuju vladinu odluku iz prošle godine o potvrdi načela "kolektivne samoobrane".

Priča žene koja je bila seksualna robinja vojnicima: 'Nakon prve godine postala sam stroj'

Takav bi razvoj trebao omogućiti japanskim oružanim snagama, službeno nazvanima Snage za samoobranu, da priskoče u pomoć savezniku, primjerice SAD-u, iako Japan nije izravno napadnut.

"Zaštititi mir i živote stanovništva najveća je odgovornost jedne zemlje", izjavio je novinarima glasnogovornik vlade Yoshihide Suga.

"Sigurnosna situacija oko naše zemlje iznimno je napeta. Kako bi se osigurao mir i stabilnost, treba pojačati japansko-američki savez i promicati povjerenje i suradnju s našim partnerima u regiji", založio se Suga.

"Važno je biti spreman za svaku mogućnost. Cilj tih zakona je jačanje zastrašivanja i izbjegavanje svakog sukoba", naglasio je on. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene