Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU NIKOME JAVILI

Izvor iz NATO-ove baze koja prikuplja podatke o besposadnoj letjelici paloj u Zagrebu: "Ne bih to htio komentirati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu bi trebao otputovati u Madrid na redovni bilateralni sastanak sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. Po slijetanju u Madrid Plenković će obići vojnu bazu NATO-a i sastati se sa zapovjednikom, vezano uz nadzor zračnog prostora NATO-a.

Španjolsku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Novac, plaća Objavljeni podaci Imate li toliko? Ovo je prosječna plaća u Zagrebu, a objavljeno i koje je zanimanje najplaćenije Nuklearna elektrana Zaporižja Rizik od katastrofe Rusija tvrdi da je Ukrajina ponovno napala nuklearku Zaporižja: Ukrajinci ih demantirali

Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", no u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

"Ne bih to htio komentirati", rekao je izvor iz vojne baze u Torrejónu. "Trenutno svi skupljaju podatke kako bi se sve moglo analizirati", dodao je.

Nagađa se da je riječ o bespilotnoj letjelici sovjetske proizvodnje TU-141 koja je iz Ukrajine preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla do glavnog grada Hrvatske gdje se srušila.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak ujutro je rekao da bi zajedničko zapovjedništvo NATO-a u Španjolskoj trebalo imati sve podatke u najkraćem mogućem vremenu i reagirati. "A nije se dogodilo ništa", naglasio je.

U NATO-voj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u petak navečer se nisu oglasili oko događaja.

Andrej Plenković bi u srijedu trebao sletjeti zrakoplovom hrvatske Vlade na aerodrom u toj vojnoj bazi, a potom će obići vojnu bazu NATO-a i sastati se sa zapovjednikom, vezano uz nadzor zračnog prostora NATO-a. Zatim će krenuti automobilom prema Madridu na sastanak sa Sanchezom, s kojim se susreo u listopadu u Zagrebu.

 

Hrvatska je Sjeveroatlantskom vojnom savezu pristupila 2009. godine. Tenzije između NATO-a i Rusije porasle su posljednjih dana zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Više o zbivanjima u Ukrajini možete pratiti >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene