Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Španjoskoj

Socijalisti premijera Sancheza dobili najviše glasova, ali nedovoljno za sastavljanje vlade

Pedro Sanchez (Foto: AFP)
Pedro Sanchez (Foto: AFP) Foto: Afp
Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je u nedjelju na parlamentarnim izborima najviše glasova no nedovoljno za sastavljanje vlade, pokazuju podaci nakon prebrojanih 75 posto glasova.

 

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez stigao u Kijev Rotirajuće predsjedništvo Smjena na čelu Vijeća Europske unije: Sanchez doputovao u Kijev Pedro Sanchez Sastanak s Plenkovićem Španjolski premijer Sanchez stiže u posjet Hrvatskoj

 

Socijalisti premijera Pedra Sáncheza dobivaju 122 mjesta u parlamentu s 350 mjesta. Za formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Lijeva koalicija Unidas Podemos dobiva 42 zastupnika pa bi u slučaju koaliranja s PSOE-om ljevica imala 164 zastupnika što je još uvijek nedovoljno. U tom bi slučaju morali tražiti podršku manjih katalonskih stranaka koje inzistiraju na referendumu o nezavisnosti Katalonije, pokrajine na Sredozemnom moru, od Španjolske. PSOE se dosad protivio referendumu.

Desnica je još dalje od mogućnosti sastavljanja vlade, ako je vjerovati podacima nakon 75 posto prebrojenih listića. Narodna stranka (PP) desnog centra, inače najveća oporbena stranka, dobiva 65 mjesta, stranka centra Građani (Ciudadanos) 57, a desni Vox 24. U slučaju koaliranja imali bi ukupno 146 mjesta.

Slične procjene pokazala je anketa kuće GAD3 koju je objavila španjolska javna televizija RTVE odmah nakon zatvaranja birališta u 20 sati. I predizborne ankete ukazivale su na situaciju u kojoj niti jedna stranka, ali niti potencijalne koalicije ljevice odnosno desnice neće dobiti dovoljan broj glasova.

Na prethodnim izborima, međutim, prve su se ankete pokazale netočnima.

Ostane li ipak ovakav rezultat do kraja, očekuju se teški međustranački pregovori. Ovo su treći parlamentarni izbori u posljednje četiri godine. Godine 2015. napuklo je tradicionalno dvostranačje u Španjolskoj gdje su se gotovo 40 godina na vlasti izmjenjivali PSOE i PP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene