Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOS U BREŽICAMA

Izbjeglice zapalile kamp 'Da se Europa pobrinula do ovog ne bi došlo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izbjegličkom kampu Brežice u Sloveniji, izbjeglice i migranti palili su šator po šator, a u jednom je trenutku buknuo veliki požar.

U Brežicama su tijekom jutra, izbjeglice i migranti namjerno palili šator po šator javila je s terena reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OSTOJIĆ PORUČIO SLOVENCIMA 'Bilo bi dobro da poslušate, nismo to govorili bez razloga' Slika nije dostupna SLOVENCI OPTUŽUJU HRVATSKU SRBI TVRDE Naši su prihvatni centri prazni jer izbjeglice žure

Izbjeglički kamp u Brežicama je prepun. Izbjeglice su vikale 'Open! Open!' (otvorite) i palile šatore koji su podignuti kako bi se ondje odmorili.

IZBJEGLIČKA DRAMA KAO DA NEMA KRAJA U Opatovac stigla velika skupina ljudi, djeca su bosonoga, a odrasli promrzli

Isprva nije bilo jasno je li vatra nastala stoga što su se izbjeglice grijale paleći vatru, ali budući da je svako malo buknuo požar, postalo je jasno da je vatra izazvana namjerno u znak protesta.

Incident je trajao oko pola sata, a ubrzo su vatrogasci ugasili požar. Nekoliko stotina izbjeglica su u pet autobusa prevezeni put Austrije.

Izbjeglice se popodne odvode iz kampa, autobusi dolaze po njih. Prvo su krenuli žene i djeca, a zatim i muškarci. To se moralo učiniti jer uvjeti u kampu više nisu za boravak ljudi nako požara, bilo je i naguravanja i vike, a potom je sve počelo gorjeti.

Svako malo dolazi do nekakvih zadovoljstava, opet je buknuo požar i dok su odlazili.

'Ni to nije mjesto za to, nigdje u Hrvatskoj, Srbiji, ni tu. Da se Europa pobrinula prije dobro  i razumno, ne bi do toga došlo', rekao je jedan mještanin Brežica. 'Nije ugodno, ali mislim da će se dobro riješiti', rekao je drugu mještanin.

Izbjeglice sada autobusima prevoze u 15-ak kilometara udaljenu Dobovu. No, ni tamo nemaju dobre uvjete za smještaj, kažu nevladine udruge.

 

U slovenskim prihvatnim centrima više od 5.000 ljudi

U slovenskim tranzitnim centrima za izbjeglice trenutno je smješteno više od 5.000 osoba, a prijelazi zelene granice iz Hrvatske nastavljaju se i u srijedu ujutro, često nenajavljeno i bez kontrole, tvrde slovenski policijski izvori.

U slovenskim prihvatnim centrima za migrante u šest sati ujutro bilo je 5237 osoba, najviše u šatorskom naselju u Šentilju uz granicu s Austrijom, a nešto manje u prostorima sajma u Gornjoj Radgoni i u vojarni u Vrhniki kod Ljubljane.

Slovenska policija je izvijestila da je noću oko 20 autobusa nenajavljeno dovezlo oko tisuću izbjeglica i migranata u blizini naselja Paradiž, gdje su prihvaćeni i onda razmješteni po prihvatnim centrima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene