Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre mjere

Kostimi, japanke, kratke majice... Susjedna zemlja masno naplaćuje neprikladno odijevanje

Turisti na Trgu svetog Marka u Veneciji
Turisti na Trgu svetog Marka u Veneciji Foto: Goran Kovacic/Pixsell
Italija pojačava kazne za neprikladno odijevanje turista. Nadaju se da će tim novcem poboljšati životne uvjete u svojim gradovima i kulturnim znamenitostima.

Nekoliko talijanskih destinacija pooštrilo je pravila o odijevanju turista. Najčešće zabrane odnose se na razgledavanje mjesta u kupaćim kostimima ili bez majice, a gradovi poput Venecije za kršenje takvih propisa uručuju novčane kazne u iznosu od 500 eura.

Lipari, najveći od Eolskih otoka na Siciliji, ima još stroža pravila. Od 2013. godine možete dobiti kaznu od 500 eura ako šetate u kupaćem kostimu ili japankama.

I gradonačelnik obalnog grada Sorrenta prošle je godine zabranio šetanje centrom u kostimima. "Ovakvo ponašanje može postati uzrok nelagode i za stanovnike Sorrenta i za turiste. Na ovaj način želimo zaštititi i poboljšati udobnost grada, kvalitetu života i dekor unutar gradskog središta i javnih prostora." izjavio je Massimo Coppola prenosi Forbes.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin jutros sletio Prigožin privatnim mlažnjakom sletio u Bjelorusiju, nekoliko minuta kasnije stigao još jedan avion iz Rusije

Mnoge najpoznatije talijanske atrakcije su vjerski kompleksi, crkve ili katedrale za koje već postoje stroga pravila odijevanja.

Za ulazak u Panteon, baziliku svetog Petra ili firentinski Duomo, obavezno je pridržavanje tih pravila, pa vas tako na ulazu imaju pravo odbiti ako imate otkrivena ramena, bokove ili koljena. To znači da nema naramenica, majica bez rukava, kratkih majica, kratkih hlača ili haljina iznad koljena. Neke atrakcije mogu ponuditi šalove ili pokrivala ako ste neprikladno odjeveni, ali druge vam mogu zabraniti ulaz.

Turisti na Trgu svetog Marka u Veneciji Turističke grupe u Italiji (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

Često vanjski znak označava što smijete, a što ne smijete nositi. U manje turističkim vjerskim mjestima kao što su župne crkve, možda neće biti osoblja koje provodi pravila odijevanja, ali da biste bili sigurni, poželjno je slijediti opća pravila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene