Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija: Nije bilo izvoza zagađene mozzarelle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni mlijeko ni mozzarella zagađeni kancerogenim dioksinom nisu plasirani u izvoz, objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova, u reakciji na kritiku iz Bruxellesa koji optužio Rim da nije poduzeo "nikakve mjere" za povlačenje spornih proizvoda, prenosi agencija Ansa.

"Niti jedan zagađeni proizvod nije izvezen", izjavio je neimenovani dužnosnik ministarstva vanjskih poslova. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava poslastica Patlidžan s mozzarellom i rajčicama Slika nije dostupna Kaznena prijava zbog onečišćenja rijeke Slunjčice

On je dodao da je talijanska "diplomatska i konzularna mreža aktivirana" kako bi umanjila štetu, odnosno strahove koje su izazvala nedavna izvješća da je na nekim talijanskim farmama i mljekarama pronađena nedopušteno visoka razina dioksina.
Sanitarne službe su u području Napulja prošlog tjedna u karantenu stavile 83 farme bivola, koji proizvode najbolje mlijeko za mozzarellu, nakon što je u dvadesetak sirana utvrđena viša stopa dioksina od dozvoljene.

Ministar poljoprivrede Paolo De Castro je na ranijoj konferenciji za novinare ustvrdio da je situacija pod kontrolom i naglasio da su to ograničeni slučajevi jer se radi o 83 farme od njih 1.900 i one su odmah izolirane.

Nakon što je zahtijevala od Italije da joj tijekom dana dostavi informacije o zagađenim proizvodima, Europska komisija je tijekom večeri objavila da mjere koje je Rim poduzeo za ograničenje pojave smatra nedovoljnima.

"Nije poduzeta niti jedna mjera povlačenja prozvoda koji bi mogli biti zagađeni", navodi Komisija u priopćenju.

Južna Koreja i Japan su već zabranili uvoz "mozzarelle od bivoljeg mlijeka, a Belgija je najavila u četvrtak da će zbog mjera opreza pristupiti analizama uzorka sira.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene