Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donose dokaze

Prijelomno saznanje uglednog magazina: Detalji sabotaže Sjevernog toka otkrivaju i odakle je krenula

Curenje plina u Sjevernom toku
Curenje plina u Sjevernom toku Foto: AFP PHOTO / DANISH DEFENCE
Njemački istražitelji ispituju dokaze, koji upućuju na to da je Poljska korištena kao baza za sabotažu plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru u rujnu, objavio je u subotu list Wall Street Journal.

Njemački istražitelji su u potpunosti rekonstruirali dvotjednu plovidbu 15 metara duge jahte "Andromeda", za koju se sumnja da je uključena u sabotažu plinovoda kojima je transportiran ruski plin u Europi, napisale su novine.

Odredili su da je jahta skrenula sa svog kursa i uputila se u poljske vode, a pozvali su se na Andromedinu radijsku i navigacijsku opremu, satelitske i mobilne telefone, račune elektroničke pošte i uzorke DNK-a ostavljene na palubi, koje je Njemačka pokušala spojiti s najmanje jednim ukrajinskim vojnikom.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku "Vrlo zanimljivo" Tko je kriv za eksploziju na plinovodu Sjeverni tok? Danska vojska ima fotografije koje bi mogle baciti novo svjetlo na događaje

Njemački ured kriminalističke policije i poljski ured premijera nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

List The Washington Post je ovog tjedna objavio da su Sjedinjene Američke Države saznale za ukrajinski plan napada na plinovod tri mjeseca prije nego što su oštećeni podmorskim eksplozijama.

Pročitajte i ovo Misteriozan objekt detalji akcije Pokraj Sjevernog toka 2 pronađen misteriozni objekt, Putin ima svoju teoriju što bi to moglo biti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u srijedu rekao za njemačke medije da Ukrajina nije napala plinovode Sjeverni tok.

Eksplozije su se dogodile u gospodarskim područjima Švedske i Danske. Obje zemlje su rekle da su eksplozije bile namjerno prouzročene, no da tek moraju odrediti tko je za njih odgovoran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene