Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) možda će idućeg tjedna morati dvaput neplanirano izaći iz broda kako bi popravili kvar na sustavu za klimatizaciju, objavila je NASA u nedjelju.


Čelnici američke svemirske agencije u Houstonu, u Teksasu, rekli su da razmišljaju o 'mogućnosti da se organiziraju dva izlaska u svemir radi zamjene crpke'. Crpka ne radi, pa je prekinut dovod amonijaka u rashladni sustav koji rashlađuje postaju. Astronauti su dvaput - u subotu navečer i u nedjelju ujutro - pokušali ponovo pokrenuti crpku, ali nisu uspjeli.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog kvara na klimatizaciji zrakoplov prisilno setio Slika nije dostupna Uzbuna na svemirskoj stanici zbog curenja opasne kemikalije

ISS ima dvije zamjenske crpke postavljene izvan postaje, dodala je NASA, istaknuvši da šestero članova posade (troje Amerikanaca i troje Rusa) nisu u opasnosti.

Kako navodi NASA, bez termičke kontrole dio ISS-a okrenut Suncu morat će podnositi temperaturu od 121 Celzijev stupanj, a u dijelu okrenutom od Sunca temperatura će pasti do 157 stupnjeva. (Hina)