Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neplanirana akcija

ISS: Zbog kvara na klimatizaciji moguća su dva izlaska u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) možda će idućeg tjedna morati dvaput neplanirano izaći iz broda kako bi popravili kvar na sustavu za klimatizaciju, objavila je NASA u nedjelju.

Čelnici američke svemirske agencije u Houstonu, u Teksasu, rekli su da razmišljaju o 'mogućnosti da se organiziraju dva izlaska u svemir radi zamjene crpke'. Crpka ne radi, pa je prekinut dovod amonijaka u rashladni sustav koji rashlađuje postaju. Astronauti su dvaput - u subotu navečer i u nedjelju ujutro - pokušali ponovo pokrenuti crpku, ali nisu uspjeli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uz smijeh i kekse Božić dočekali u pokvarenom busu, pomoć stigla bez ključne stvari: "Ipak su nam se smilovali..." Ilustracija zbog pumpe za gorivo Dva i pol milijuna vozila poznate marke povlači se u SAD-u

ISS ima dvije zamjenske crpke postavljene izvan postaje, dodala je NASA, istaknuvši da šestero članova posade (troje Amerikanaca i troje Rusa) nisu u opasnosti.

Kako navodi NASA, bez termičke kontrole dio ISS-a okrenut Suncu morat će podnositi temperaturu od 121 Celzijev stupanj, a u dijelu okrenutom od Sunca temperatura će pasti do 157 stupnjeva. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene