Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva su astronauta napustila Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) i krenula u prvu od dvije ključne svemirske šetnje kako bi popravili sistem hlađenja na stanici.


Iz stanice su izašli Doug Wheelock i Tracy Caldwell Dyson. U svojim su odijelima prvo morali aktivirati sustav za održavanje života. Prije hoda, noć su proveli u modulu kako bi se njihova tijela priviknula na drugačiji tlak. Iako su morali krenuti već i ranije, NASA je polazak odgodila na par sati zbog 'komunikacijskih problema u kacigi Caldwell Dyson'. Očekuje se da će biti van postaje punih sedam sati, piše AFP.

Vezani članci Popravak automobila Majstori pokazali kako se popravlja auto uništen u frontalnom sudaru, rezultati su zapanjujući Hitna pomoć Zbog kvara na sustavu ne radi broj 112, objavljeni privremeni brojevi za hitne slučajeve

>> ISS: Zbog kvara na klimatizaciji moguća su dva izlaska u svemir

Drugo napuštanje postaje planirano je za srijedu. Ako otkaže i drugi sustav za hlađenje na ISS-u, prije nego li se prvi popravi, što je malo vjerojatno, tvrde iz NASA-e, posada će biti prisiljena preseliti se na ruski dio ISS-a, koji ima vlastiti sustav za hlađenje.