Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Militanti Islamske države u srijedu su raznijeli veliku džamiju Al-Nuri i njezin kosi minaret u Mosulu, priopćila je iračka vojska.


Iz srednjovjekovne džamije, Al-Nuri, čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi je prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka, a u srijedu ju je Islamska država raznijela.

Vezani članci Slika nije dostupna ''ECJ treba odbiti tužbu Mađarske i Slovačke zbog izbjegličkih kvota'' Slika nije dostupna "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

"Pripadnici IS-a počinili su još jedan povijesni zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", priopćila je iračka vojska.

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u priopćenju.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u listopadu prošle godine.

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom. (Hina)