Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bivša kandidatkinja

Tuži BiH Europskom sudu jer u Mostaru već 10 godina nisu održani izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička aktivistkinja Irma Baralija iz Mostara tužila je Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava jer se izbori u u njezinu rodnom gradu nisu održali posljednjih deset godina.

"Ne samo da građani Mostara ne mogu glasovati, već ne mogu ni biti birani na lokalnim izborima. Bila sam kandidatkinja na prošlim općim izborima i građani ovog grada su mi dali dovoljno glasova da u hipotetičkom slučaju uđem u Gradsko vijeće", rekla je Irma Baralija na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave Mostara.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

Baralija, koja je predsjednica Naše stranke u Mostaru, dodala je kako je zajedno s odvjetnicom predala tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu procjenjujući kako imaju temelja za to budući je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima.

U Mostaru su posljedni lokalni izbori održani 2008., kada je izabran saziv Gradskog vijeća i gradonačelnik. Potkraj 2010. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, po prigovoru tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto (HDZ BiH), osporio, a zatim izbrisao odredbe Izbornog zakona kojim se uređuje pitanje izbora izaslanika za Gradsko vijeće Mostara.

HDZ-a BiH se žalio zbog nesrazmjernog sustava glasovanja jer je u Gradsko vijeće jednak broj vijećnika birala većinska bošnjačka općina jugoistok, s oko 6000 birača, kao i većinska hrvatska općina jugozapad s 25.000 birača.

U međuvremenu Parlamentarna skupština BiH nije uspjela izmijeniti odredbe Izbornog zakona oko grada Mostara, zbog čega u ovome gradu već šest godina nema Gradskog vijeća te je na njegovu čelu gradonačelnik Ljubo Bešlić. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene