Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije prvi put

Opet drama na nebu: Iranska mornarica uočila američki zrakoplov, tvrde da je u pitanju špijunaža

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Iranska mornarica objavila je da je identificirala i odaslala upozorenje američkog izviđačkom zrakpolovu blizu Omanskog zaljeva u nedjelju, prenijela je poluslužbena novinska agencija Tasnim.

Agencija Tasnim je isprva objavila da je američki zrakoplov EP-3E ušao u iranski zračni prostor, no naknadno je to opovrgnula i prenijela da je zrakoplov napustio taj prostor nakon upozorenja.

"Nakon upozorenja, zrakoplov je bio spriječen ući u iranski zračni prostor bez odobrenja", navodi agencija.

Zrakoplov Lokhed EP-3 je izviđačka letjelica koja prikuplja podatke o elektromagnetskom zračenju.

Agencija Tasnim zaključuje da je u pitanju špijunski avion.

Američko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, piše agencija Reuters.

Iran je slične incidente već imao s američkom stranom pa je tako 2019. Iran srušio američku bespilotnu letjelicu za koju je tvrdio da je letjela preko prostora južnog Irana.

Pročitajte i ovo Očevid aviona: Ilustracija - 1 Olupina otegljena u hangar Nastavlja se vještačenje aviona u čijem je padu poginulo dvoje Nijemaca: Istraga će trajati od 8 do 10 mjeseci

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasnik ih je branio VIDEO Muškarac u dućanu izlio jogurt na dvije Iranke jer nisu nosile hidžab: Izdan je nalog, ali za njihovo uhićenje

Iran je 31. prosinca objavio da je poslao vojni dron kako bi spriječio izviđački zrakoplov da se približi području održavanja vojnih vježbi u Perzijskom zaljevu, no nije tada identificirao o čijem se zrakoplovu radilo.

Sjedinjene Države odavna raspoređuju oružje i vojnike u naftonosno područje Perzijskog zaljeva kako bi jamčile sigurnost svojim saveznicima.

Dugotrajno loši odnosi Irana i SAD-a pogoršali su se dodatno lani otkako su zapeli pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma između šest velikih sila i Irana, te nakon smrtonosnog obračuna iranskih vlasti s prodemokratskim prosvjednicima koji traju od jeseni.

Američke sankcije ciljaju i iranske bespilotne letjelice kojima se, kako tvrdi Washington, ruska vojska služi u uništavanju civilne infrastrukture u Ukrajini.

Iran je ranije priznao da je slao dronove Rusiji, ali tvrdi da je to bilo prije ruske invazije na Ukrajinu počete u veljači 2022.

Moskva odbacuje navode da se njezina vojska koristi iranskim dronovima za napade u Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene