Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasnik ih je branio

VIDEO Muškarac u dućanu izlio jogurt na dvije Iranke jer nisu nosile hidžab: Izdan je nalog, ali za njihovo uhićenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iransko pravosuđe izdalo je u subotu uhidbeni nalog za dvije žene kojima je muškarac zalio glave jogurtom jer su bile nepokrivene, a nakon snimke koja se proširila internetom predsjednik države poručio je da je hidžab "vjerska obveza" žena prema šerijatskom pravu.

Na videosnimci koja je postala viralna, muškarac ulazi u trgovinu i vrijeđa dvije žene nepokrivene kose te im na glave izlijeva jogurt.

Uhidbeni nalog izdan je za "dvije žene jer su počinile zabranjeno djelo uklanjajući hidžab", piše list Mizan u digitalnom izdanju te dodaje da je i vlasnik trgovine dobio upozorenje da i on mora poštovati propise vjerskog zakona islama.

U Iranu od jeseni traju prosvjedi potaknuti smrću mlade Kurdinje Mahse Amini u pritvoru kamo je bila odvedena jer je po ocjeni policije nepropisno pokrila kosu.

U prosvjedima su ubijene stotine ljudi, a među njima deseci pripadnika sigurnosnih snaga. Vlasti prosvjede nazivaju "nemirima" orkestriranima iz inozemstva iz centara neprijateljski raspoloženih prema Iranu.

U subotu je predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi ponovno pozvao Iranke da nose veo jer je to "vjerska obveza".

Pročitajte i ovo Armita Abbasi Nadnaravna hrabrost U iranskim zatvorima brutalno siluju žene: Djevojka se tresla, curila joj je krv, a policija je tvrdila da pati od probavnih problema

Prvi čovjek iranskog pravosuđa Gholamhossein Mohseni Ejei upozorio je da će sve žene koje ne budu nosile veo "biti kažnjene" za kršenje sustava Islamske Republike i njezinih vrijednosti.

"Otkrivanje je neprijateljski čin protiv naših vrijednosti", rekao je Ejei, kao prenose portali, dodaje agencija dpa.

Prema šerijatskom pravu koji je Iran nametnuo nakon islamske revolucije 1979., žene moraju pokrivati kosu i nositi duge, široke ogrtače kako bi prikrile obrise tijela. One koje se ogriješe o te propise izložene su javnom napadu, kaznama ili uhićenjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispričali se VIDEO Pogledajte snimku zbog čijeg je emitiranja na televiziji nastala drama: "Nepažnja ekipe u produkciji"

"Veo je civilizacijski temelj iranske nacije" i "jedno od glavnih načela Islamske Republike", objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak i poručilo da neće biti "ni povlačenja ni tolerancije".

Iranski MUP poziva građane da se suprotstave nepokrivenim ženama. Takve upute u prošlim desetljećima ohrabrivale su tvrdolinijaše da napadnu žene i prođu nekažnjeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene