Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran: prosvjednici traže protjerivanje britanskog veleposlanika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 200 Iranaca okupilo se ispred zgrade britanskog veleposlanstva u Teheranu, prosvjedujući zbog stajališta Londona u sporu s Iranom nakon uhićenja 15 britanskih mornara i marinaca, pri čemu su na zgradu bacali kamenje i petarde.

Oko zgrade veleposlanstva koja se nalazi u samome središtu Teherana raspoređene su jake snage sigurnosti i policije te su podignute prepreke kako bi se prosvjednici spriječili u potencijalnom pokušaju ulaska u veleposlanstvo, prenosi DPA.

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Zračna luka Kabul, eksplozija Skrivena istina Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

Prosvjednici, uglavnom članovi islamističke milicije Basidža,
zatražili su sudski proces i osude britanskih mornara i marinaca uhićenih 23. ožujka, optuživši ih da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode, dok britanske vlasti tvrde kako su vojnici bili na iračkom teritoriju, prenosi France presse. 

Prosvjednici su, izvijestio je novinar Associated Pressa na mjestu događaja, zatražili i protjerivanje britanskog veleposlanika iz zemlje.

Britanski Foreign Office u međuvremenu je izvijestio kako zgrada veleposlanstva nije oštećena. 

Očevici su za Reuters kazali kako tijekom prosvjeda nije počinjena materijalna šteta te da nitko nije ozlijeđen.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu je izjavio kako bi se London trebao ispričati njegovoj zemlji te da vlada Velike Britanije nije poštovala "zakonski i logičan put" u ovome sporu, a iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Motaki izjavio je kako Iranci razmatraju pismenu notu koju je Teheranu poslalo britansko ministarstvo vanjskih poslova kao odgovor na iransku diplomatsku notu poslanu prije nekoliko dana.

Iranski dužnosnici optužuju Britance da namjerno izazivaju krizu, uzdižući spor oko uhićenja mornara i marinaca na razinu UN-a koji je od prosinca usvojio dvije rezolucije o sankcijama protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene