Koronavirus u Iranu - 1
Koronavirus u Iranu - 1 Foto: Afp

Iran je potvrdio petnaest novih slučajeva koronavirusa, pa su sada 43 osobe zaražene, a osam ih je umrlo, javlja britanska novinska agencija Reuters dodajući da većina zaraženih živi u svetom gradu šijitskih muslimana Qomu.


Još 15 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđena su u Iranu, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 43, a osmero ih je od te bolesti preminulo. Većina zaraženih, piše Reuters, živi u Qomu, svetom gradu šijitskih muslimana.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Kini Stotine sela na sjeveroistoku Kine opet u karanteni nakon pojave novih slučajeva zaraze koronavirusom Plijesan Otvorili trgovine i kina nakon dva mjeseca, ono što su našli zgadilo im je život

"Virus je došao u Qom iz Kine. Trgovac iz Qoma koji je umro od virusa, redovito je putovao u Kinu. Letovi između tih dviju zemalja bili su obustavljeni, ali je on putovao neizravnim letovima", rekao je ministar zdravstva Saeed Namaki.

Turska zatvorila granicu

Širenje virusa u Iranu potaknulo je u nedjelju više susjednih država na uvođenje zaštitinih mjera. Turska je zatvorila granicu s Iranom i obustavila letove iz te zemlje ne bi li spriječila širenje koronavirusa, rekao je ministar zdravstva u nedjelju.

Željeznički i cestovni promet s Iranom prekinut je od 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu a zabranjeno je i slijetanje zrakoplova iz Irana, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca. Zračni promet iz Turske u Iran je redovit.

Vlada u Kabulu "privremeno je zabranila" putovanja iz Afganistana u Iran i obratno kako bi spriječila širenje virusa u zemlji, priopćilo je u nedjelju Vijeće za nacionalnu sigurnost, prenosi France Presse.

"Odluku o privremenoj zabrani putovanja u i iz Irana" (kopnom i zrakom) donijeli smo "kako bismo zaustavili širenje koronavirusa u Afganistanu", gdje zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, dodaje vijeće u priopćenju objavljenom nakon vijesti o trima novim smrtnim slučajevima u Iranu.

Kuvajt zabranio ulazak brodovima

Pakistan je u nedjelju izvijestio da zatvara granicu s Iranom zbog straha od koronavirusa. "Zatvorili smo granicu s Iranom zbog informacija o slučajevima koronavirusa u toj zemlji", rekao je visoki dužnosnik vlade pokrajine Balučistana, na jugozapadu, uz granicu s Iranom.

Kuvajt je u nedjelju zabranio ulazak svim brodovima iz Irana "do drukčije odluke", zbog koronavirusa, izvijestile su lučke vlasti u toj zemlji u Perzijskom zaljevu. "Ovakva odluka je dio mjera za suzbijanje širenja virusa u zemlji", rekao je čelnik kuvajtskih lučkih vlasti Youssef Abdullah, prenosi državna novinska agencija KUNA. Kuvajt je evakuirao svoje državljane iz Irana.

Irak je u četvrtak objavio da će zabraniti ulazak u zemlju putnicima iz Irana zbog straha od širenja koronavirusa, javlja dpa. (Hina)