Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevladava pesimizam

Iran i Europa pokušavaju spasiti nuklearni sporazum iako nemaju mnogo opcija

Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP)
Hasan Rouhani, iranski predsjednik (Foto: AFP) Foto: Afp
Europa i Iran su u utorak pokušali utvrditi zajednička stajališta za spašavanje sporazum o iranskom nuklearnom programu bez Sjedinjenih Država, no neki diplomati su privatno izrazili sumnju da bi mogao preživjeti ponovno uvođenje sankcija SAD-a koje je zatražio Donald Trump.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif doputovao je u Bruxelles na sastanak s britanskim, francuskim i njemačkim kolegom prije no što je Washington objavio dodatne sankcije za iranske dužnosnike.

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice'' Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Zarif je održao "dobar i konstruktivan" sastanak sa čelnicom diplomacije Europske unije Federicom Mogherini i dodao da će se razgovori s tri europske države nastaviti u iduća dva tjedna. "Na dobrom smo putu za dalje", rekao je. "Što god da se odluči treba očuvati i zajamčiti iranska prava".

Unatoč osobnim sumnjama mnogih europskih diplomata njihove vlade govore da će se držati sporazuma iz 2015. koji je ukinuo većinu sankcija Teheranu u zamjenu za okončanje njegovih nuklearnih ambicija.

Novinska agencija Fars prenijela je izjavu čelnika iranske Agencije za atomsku energiju, Alija Akhbar Salehija da nije optimističan glede perspektiva razgovora s Europljanima.

Zagovornici sporazuma govore da je on ključan za sprječavanje Irana da dođe do nuklearnog oružja i sprječavanje šireg rata na Bliskom istoku.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je izjavio da je Bliski istok eksplozivan i da bi mogao biti na rubu rata.

Mogherini, koja je predsjedala posljednjom fazom 12 godina dugih pregovora o sporazumu je najavila: "Svi ćemo ga zajedno spasiti".

Diplomati EU-a kažu da im je potrebno neko vrijeme da shvate stajalište SAD-a.

Zabrinutost zbog ratnog huškača Johna Boltona

"Jedno od pitanja koja moramo postaviti Amerikancima jest je li njihov konačni cilj da Iranci odustanu od nuklearnog programa ili da se riješe režima", rekao je jedan viši francuski dužnosnik, priznavši da je Pariz zabrinut ideološkim zaokretom u Washingtonu otkako je John Bolton imenovan savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson parlamentu je rekao da promjena režima u Iranu nije politika za kojom bi Britanija trebala ići.

Francuski diplomati su rekli i da žele procijeniti iranske namjere glede pridržavanja sporazuma, ali i koliko je Teheran otvoren za ozbiljne razgovore o zabrinutostima Zapada, uključujući pitanja njegovog programa proizvodnje balističkih projektila i aktivnosti u regiji.

Pad sporazuma bio bi težak politički udarac za Rouhanija

Poništenje sporazuma moglo bi ravnotežu moći prebaciti u korist iranskih tvrdolinijaša koji žele ograničiti mogućnosti pragmatičnom predsjedniku Hassanu Rouhaniju da se otvori prema Zapadu. Ako sporazum, propadne, Rouhani bi mogao postati politički ranjiv jer ga je zagovarao. Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, a ne Rouhani, ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima.

Europski diplomati su priznali da podrška EU-a, koliko god iskrena, riskira izgledati šuplja nakon što je Trump prošlog tjedna ponovno uveo niz sankcija Iranu koje će pogoditi europske tvrtke koje tamo posluju.

Ministarstvo financija SAD-a u utorak je objavilo nove sankcije za dužnosnike iranske središnje banke, uključujući guvernera Valiollaha Seifa, jer su navodno prebacili milijune dolara iranske Revolucioarne garde šijitskom Hezbollahu u Libanonu.

EU, koja je s Njemačkom, Francuskom, Britanijom, Rusijom, Kinom i SAD-om, potpisala sporazum ima na raspolaganju neke korake kojima bi mogla zaštiti europske poslove u Iranu.

Oni uključuju uzvratne sankcije, dopuštenje Europskoj investicijskoj banci da ulaže izravno u Iran i koordinaranje kreditnih linija europskih vlada u eurima.

No doseg financijskog sustava SAD-a, dominacija dolara i poslovanje europskih tvrtki u SAD-u slabe bilo kakve možebitne mjere EU-a.

"Bit će nam vrlo teško očuvati ekonomske koristi iranskog sporazuma", ocijenio je jedan viši europski diplomat. "Pokušat ćemo obraniti našu stranu dogovora", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene