Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubav po Zapadu

I Valentinovo postala politička igra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Valentinovo je 'palo' na vikend. Vrijeme kada se parovi mogu posvetiti jedno drugome. Protekla dva snježna zimska dana zaljubljeni nisu mnogo marili za nešto drugo osim razmjenjivanja nježnosti. Ali iza crvenim srcima i čokoladama ukrašenih trgovina, restorana i hotela, kako na Zapadu, tako i na Istoku, kroz šarene okulare vodila se politička igra.

Reuters, jedna od najcitiranijih svjetskih informativnih agencija, šalje priču o ljubavnom paru koji je zanemario sve političke prepreke koje su stajale na putu njihovoj romantičnoj vezi. Ne fizičke prepreke, ne razliku u godinama, ne neodobravanje roditelja, već političke prepreke. Kao primjer uspješne i divne ljubavne priče, nismo gledali primjer Hrvata oženjenog Koreankom u New Yorku i njihovom djetetu koje u skladnoj multinacionalnoj obitelji uči, za početak, tri jezika. Ili priču o 60-godišnjakinji udanoj za 28-godišnjaka, ne zbog novca nego ljubavi. Reuters nije poslao sretne i skladne priče iz uređenih zemalja. Iz država poželjnih za život dolazile su priče o obilju najrazličitijih veličina čokoladnih srca i buketa cvijeća koje kupci punih džepova nastalih konzumerističkim navikama (jer u takvoj zemlji žive) jedva čekaju kupiti poklon voljenoj osobi.

Pročitajte i ovo Ivica Dačić (Foto: Pixell) Traže podršku EU i Zapada Dačić: "Ako su mogli Hrvatsku natjerati da ukine blokadu granica, mogu i Prištinu da ukine carinske postrojbe" Slika nije dostupna Sergej Lavrov optužio Zapad za ohrabrivanje kosovskih Albanaca

Cijeli je svijet gledao priču o ljubavi između Srbina Božidara i Albanke Fatjone. A da čudo bude još veće, sve to ne odvija se u nekakvoj Švedskoj gdje je tolerancija urođena, ili ako ste stranac s Balkana morate je naučiti. Srbin i Albanka oženili su se, ni više ni manje nego - na Kosovu. 'Miješani brakovi veoma su rijetki između Albanaca i Srba, naročito jer su sjećanja na rat koji je na Kosovu trajao od 1998. do 1999. u kojem su se Albanci borili protiv Srba, još uvijek svježa', piše agencija podsjećajući kako su Srbi potjerali gotovo milijun Albanaca iz njihova doma. Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine, a samo da se zna koja je strana prava, u pokušaju pričanja ljubavne priče, agencija navodi da su novonastaloj državi svoju podršku dale Sjedinjene Američke Države i Europska Unija. Upravo ona konzumeristička uređenja u kojima su ljubavne priče 'lake' i podrazumijevaju se.

>> Ljubav Albanke i Srbina na Kosovu svladala prepreke

Da je 'sve moguće kada ste zaljubljeni' rekao je Božidar, čija je uistinu divna životna priča poslužila kao obrazac prema kojem Zapad očekuje da bi se trebala ponašati i sva ostala društva. Ne samo da su Fatjona i Božidar proslavili Valentinovo, već su svoju ljubav počeli slaviti i dan prije obiteljskim okupljanjem u restoranu.

Protiv zapadnjačkog oblika manične potrošnje veoma su se glasno izjasnile Pakistanke. Nametanja materijalizma u njihove društvene pore ići će mnogo teže. Iako su i ondje trgovine prepune plišanih igračaka, čokolada i srca sivih boja i veličina, tristotinjak studentica prosvjedovalo je protiv Valentinova. A zapravo, kako su i same kazale, prosvjedovale su protiv suzbijanja prava na različitost koje globalizam nameće pod krinkom čak i Valentinova. Prosvjednice su usred Karačija palile simbole pokušaja Zapada da ih ekonomski stavi pod svoj kišobran: ljubavne čestitke, plišane igračke, postere. 'Imamo dosta svojih islamskih festivala, zašto bismo slavili i ovo? Ekspanzija zapadnjačke kulture je neprihvatljiva', uzvikivale su studentice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene