Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA TV U AFRICI

Hrvati i dalje u pritvoru u Zambiji, do informacija se iznimno teško dolazi: ''Vidjela sam njih četiri, a i one nas''

Aktualno Galerija Hrvati još uvijek u Zambiji - 1 Hrvati još uvijek u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati još uvijek u Zambiji - 2 Hrvati još uvijek u Zambiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati još uvijek u Zambiji - 3 Hrvati još uvijek u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati još uvijek u Zambiji - 4 Hrvati još uvijek u Zambiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvati u Zambiji - 4 Galerija 1/9 >>
Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga još uvijek su pritvoreni u Zambiji.

Cijeli dan saslušavani su zambijski državljani koji bi trebali jamčiti za osmero uhićenih hrvatskih državljana pa ih sud još uvijek nije potvrdio. Stoga postoji vjerojatnost da ostati pritvoreni i do ponedjeljka kad će se održati ročište na kojem se i oni trebaju pojaviti.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji moguć i doživotni zatvor Za vikend će konačno na slobodu? Uhićeni Hrvati u Zambiji čekaju još samo jedno

Pročitajte i ovo Posvajanje djece u Zambiji - 2 MEĐUNARODNO POSVOJENJE Sa suprugom posvojila djevojčicu iz DR Konga: U Hrvatskoj su na popisu potencijalnih posvojitelja od 2019., nitko ih nije nazvao

Službenih informacija nema, ni od suda ni od imigracijskog ureda, a njihov odvjetnik po službenoj dužnosti Kelvin Silwimba žureći na sud samo je kratko potvrdio reporterki Provjerenog Danki Derifaj da su saslušanja u tijeku.

Naime, prema zambijskom zakonu, svakoga tko komentira slučaj na bilo koji način sud može odmah pritvoriti ako ocijeni da ometa tijek postupka, a to uključuje i odvjetnika i građane i novinare pa se iznimno teško dolazi do informacija.

''U nedostatku bilo kakvih kvalitetnih informacija, a nakon što smo obišli sve službene institucije nekoliko puta, kolega snimatelj Marino Grgurev i ja te ostale novinarske ekipe iz Hrvatske koje se nalaze ovdje u Ndoli zajednički smo se dogovorili da ćemo jednostavno stati ispred zgrade suda da bismo se na svoje oči uvjerili kada će izaći. Međutim, da biste bilo koju službenu instituciju snimali vani, iz bilo kojeg kuta, preko druge strane ceste, morate dobiti posebnu dozvolu upravitelja te institucije, u ovom slučaju upravitelja zatvora'', objasnila je Derifaj javljajući se u Dnevnik Nove TV iz Ndole.

''Dok sam bila u krugu zatvora pregovarajući o toj dozvoli, zatvorska čuvarica je sprovodila četiri hrvatske državljanke s otvorenog, ali žicom ograđenog prostora u zatvoreni objekt kroz jedna mala vrata i sve četiri su se morale sagnuti i proći unutra. Vidjela sam da su nas primijetili, no taj je trenutak bio prekratak da bih izvodila ikakve zaključke o njihovu sadašnjem stanju'', kazala je reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene