Obavijesti Video Pretražite Navigacija
moguć i doživotni zatvor

Za vikend će konačno na slobodu? Uhićeni Hrvati u Zambiji čekaju još samo jedno

Hrvati u Zambiji
Hrvati u Zambiji Foto: Stafrance Zulu/Cropix
Osmero Hrvata već mjeseci i pol zatvoreno je u Zambiji pod sumnjom u trgovinu djecom. Sud im je još 12. siječnja odobrio puštanje na slobodu uz jamčevinu, no ispunjavanje uvjeta odužilo se na više od tjedan dana. Hoće li vikend provesti na slobodi, ovisi o sudskoj administraciji.

Hoće li uhićeni Hrvati danas na uvjetnu slobodu, ovisi o administraciji zambijskog suda u Ndoli. Svi traženi uvjeti su ispunjeni: jamčevina od tisuću dolara, predaja putnih isprava, pronalazak po dviju osoba iz Zambije koje će jamčiti za njih te sporne privremene dozvole za boravište u toj zemlji, koje su platili dodatnih 900 dolara nakon što su im istekle vize.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Slučaj posvajanja Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak Hrvati u Zambiji - 4 Odgođeno ročište Preokret u Zambiji: Pernar je obrisan s liste svjedoka? On povlači neobične poteze

U četvrtak su započeli razgovori sa 16 zambijskih državljana koji će, po dvoje, jamčiti za svakog od osmero Hrvata za vrijeme njihova boravka na slobodi dok traje suđenje.

Razgovori traju dugo i administracija je spora. U četvrtak nisu uspjeli završiti sve intervjue, pa će se oni nastaviti u petak, javila je iz Zambije reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

Hrvati u Zambiji Danka Derifaj (Foto: DNEVNIK.hr)

"Cijeli dan na sudu traju intervjui zambijskih državljana koji će jamčiti kako bi se mogli braniti sa slobode, to je proces koji traje. Nije dovršen do kraja dana", javila je u četvrtak Derifaj u Dnevniku Nove TV. "Onog trenutka kad sud odobri svih 16 zambijskih državljana koji će jamčiti Hrvati će biti pušteni na slobodu." Hoće li to biti već u petak, Derifaj kaže kako, prema iskustvu sa zambijskom administracijom, to trebamo uzeti s rezervom.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj U PONEDJELJAK NOVO ROČIŠTE Reporterka Danka Derifaj javila se iz Zambije: Što sada čeka Hrvate i koja im kazna prijeti ako ih se proglasi krivima

U ponedjeljak 23. siječnja novo je ročište na sudu u Ndoli, a Derifaj otkriva kako tužiteljstvo priprema čak šest novih svjedoka, među kojima će biti i majka jednog djeteta iz Konga.

Djeca su pod nadležnosti zambijskog suda sve dok se ne utvrdi traži li ih tko iz Konga. Utvrđivat će se jesu li djeca ukradena, prodana ili su legalno dana na posvajanje te pod kojim uvjetima.

Hrvati u Zambiji Osmero Hrvata odlazi na slobodu - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ako niži sud ne nađe temelje za presudu, onda će biti prebačeni na viši sud. Prema zakonima, slučajevi koji mogu značiti i doživotni zatvor idu na viši sud", rekao je zambijski koordinator nevladine Udruge za pravosuđe Bernie Muyangwa.

Kazne mogu biti drastične, objašnjava: "To će značiti da mogu dobiti kaznu od 20 godina do doživotne." Muyangwa dodaje da za takvo nešto nikada nije osumnjičen netko iz Europe. Pred tužiteljstvom je da iznese dokaze jer u prethodnim slučajevima "ako se nitko nije žalio da su mu djeca ukradena ili oteta, tko si ti da me optužiš?" rekao je Muyangwa reporterki Provjerenog Danki Derifaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene