Obavijesti Video Pretražite Navigacija
misteriozno isplovljavanje

Pale smjene zbog nestanka ruske jahte. Butković: "Dva su ključna propusta"

Ministar Oleg Butković priznao je propuste u slučaju nestanka ruske jahte Irine Vu, a smijenjene su tri odgovorne osobe.

Misterij nestanka ruske jahte Irine Vu već danima zaokuplja hrvatsku javnost, a ministar prometa Oleg Butković priznao je prije sjednice Vlade u petak propuste u svojem ministarstvu, zbog čega su pale i neke smjene. 

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina Vu u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova bila je pod sankcijama EU-a od ljeta te je imala zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, no onda je početkom listopada doplovila u Dubrovnik i dalje prema Turskoj, i to s urednom dokumentacijom i hrvatskom posadom. 

Butković je kazao kako je proveo interni nadzor unutar Ministarstva mora i prometa sa svim službama te još nekim akterima zaduženima za provedbu odluke o blokadi jahte. 

"Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza, kao što smo saznali, i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora napravljeni su određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u sedmom mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan jest propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Uopće nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene. Kao ministar preuzimam svu odgovornost", poručio je. 

Pročitajte i ovo Alisher Usmanov čija je irina vu? "Nisam oligarh i jahta nije moja": Usmanov reagirao na tekstove o jahti koja je netragom nestala iz hrvatske marine

Kazao je kako je razriješio načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dužan informaciju o blokadi javiti svim kapetanijama, a razriješen je i voditelj ispostave u Betini te voditelj lučke kapetanije u Šibeniku. 

Splet okolnosti i pogrešaka

"Obavio sam s njima razgovor, oni nisu imali namjeru da se to dogodi. To je splet okolnosti i pogrešaka, vjerujem da se to više neće dogoditi. Poduzele su se dodatne mjere što se tiče nadzora jahti. Ne želim nikoga razapinjati, protiv njih će biti poduzeti stegovni postupci, a potom će se stvari rješavati na sudu", istaknuo je. 

Dodao je kako je Irina Vu zapečaćena, ali se dogodio propust koji se kod drugih plovila nije dogodio. 

"Načelnik sektora trebao je javiti svim kapetanijama o pečaćenju, a zašto to nije učinio... On je to tumačio na neki svoj način", dodao je Butković. Na pitanje je li možda bila riječ o namjeri, kazao je da ne zna. 

Kako se i zašto to konkretno dogodilo, nije znao objasniti jer je, kako je rekao, tijekom posljednjih 30 godina bilo puno zapečaćenih plovila. Lučke kapetanije sada su dobile zadatak da jednom dnevno obilaze plovila koja su pod blokadama, a zatražen je i nadzor kamerama.

"Jahti koja je sada u Turskoj ukinuta je svjedodžba tako da dalje nije sposobna za plovidbu", rekao je Butković. 

"Plaže se neće privatizirati"

Komentirao je i izmjene Zakona o pomorskom dobru i kritike oporbe da se njime plaže žele privatizirati. 

"Nitko se dosad nije s time htio uhvatiti ukoštac. Po važećem zakonu danas imate 18 ograđenih plaža. Teza da će se privatizirati i ograditi plaže u zakonu nema i to nećemo napraviti", istaknuo je Butković te dodao da će saslušati sve klubove i u drugom čitanju poboljšati prijedlog ako se može. 

"Neki su se urazumili"

Kad je riječ o neopravdanom povećanju cijena, Butković je kazao kako su se neki od trgovaca urazumili te da Vlada pokušava sve vratiti u normalu. 

"Intencija Vlade nije da proganja bilo koga. To je sada utakmica za koju svi trebaju imati razumijevanja. A inspektorat radi svoj posao", poručio je Butković te dodao kako vjeruje da će biti sve više trgovaca koji će objavljivati cijene.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene