Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Platili sve što se tražilo

Dnevnik Nove TV doznaje: Rješava se posljednja prepreka za izlazak Hrvata iz zambijskog zatvora

Osmero Hrvata u zambijskom zatvoru čeka odluku suda o puštanju da se brani sa slobode. Sve potrebne dokumente i jamčevinu već su predali, a u četvrtak su uplatili i novac koji je tražen za boravišne dozvole.

Hrvatski državljani još su jedan dan dočekali u zambijskom zatvoru, nakon što su uhićeni 7. prosinca 2022. zbog sumnje u trgovinu djecom.

Kako doznaje reporterka Provjerenog Danka Derifaj, koja se nalazi u Zambiji, uplaćen je novac za boravišne dozvole, oko tisuću dolara, što je bio i posljednji uvjet da ih sud uz jamčevinu pusti da se brane sa slobode. Trenutačno se vode razgovori s državljanima Zambije koji su pristali jamčiti za Hrvate otkad ih se pusti na slobodu do kraja suđenja. 

Bio je to i jedan od uvjeta za obranu sa slobode, da nađu po dva domaća stanovnika koji će za njih garantirati, uz uplaćenu jamčevinu od tisuću dolara i predaju putovnica sudu te dodatno i regulaciju boravišta, oko čega je zapelo ovaj tjedan jer su Hrvatima istekle vize.

Vize nije bilo moguće produžiti jer se one ne daju građanima u pritvoru, pa se od Hrvata tražilo da dodatno plate dozvole za privremeni boravak, koje koštaju gotovo tisuću dolara.

Pročitajte i ovo Sabor slučaj Zambija Oštra rasprava u Saboru o posvojenjima iz DR Konga: "Kako su ta djeca dobila hrvatske putovnice?"

Derifaj je od zambijske odvjetnice u četvrtak dobila potvrdu da je svih osam Hrvata uplatilo traženi novac za boravišne dozvole te je potvrda dostavljena sudu.  

Očekuje se da bi Hrvati uskoro mogli na slobodu, čim prođe procedura na sudu te nakon što se završe intervjui sa Zambijcima koji će za njih garantirati.

"Općinski kazneni sud u Zambiji trebao je osloboditi uhićene Hrvate, odnosno pustiti ih da se brane sa slobode, međutim to se nije dogodilo jer im je istekla boravišna dozvola", javila je ranije Derifaj.

"Naložili su im da moraju platiti po osobi 18.000 zambijskih kvača kako bi dobili boravišnu dozvolu. To je nekih 800 do 900 dolara. Čim se to uspije prikupiti, Hrvati bi se mogli braniti sa slobode i doći na ročište, koje je 23. siječnja. Tada tužiteljstvo, kako doznajemo, sprema neke nove svjedoke, prema informacijama koje smo dobili od kolegice sudske izvjestiteljice", javila je Derifaj.

Koji su to svjedoci, ne zna se. Sudska izvjestiteljica također je rekla kako Hrvati nisu uhićeni na osnovi dojave djelatnice hotela, kako se ranije javljalo, već na osnovi anonimne dojave građanina koju je primila zamjenica šefa Imigracijskog ureda te je skrenula pozornost aerodromskoj kontroli da provjere sumnjive Hrvate koji se tamo nalaze s djecom.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj U ČETVRTAK IZLAZE IZ ZATVORA? Reporterka Danka Derifaj javila se iz Zambije i otkrila nove detalje o uhićenju Hrvata: "Tužiteljstvo sprema neke nove svjedoke"

"Aerodromska kontrola u njihovim putovnicama nije našla pečat Konga, a djeca su bila iz Konga i to im je bila dovoljna sumnja da ih pritvore. Zasad drugih dokaza nemaju. Također smo doznali da su, prema zambijskom zakonu, oni smjeli biti u pritvoru 48 sati i nakon tog vremena morala je biti podignuta optužnica, no držali su ih tri tjedna. Nakon toga njihov odvjetnik upozorio je sud da se radi o protuzakonitom držanju ljudi u pritvoru i onda su digli optužnicu", javila je Danka Derifaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene