Ogroman požar petrokemijskog postrojenja već dva dana ugrožava živote stanovnika predgrađa Houstona u SAD-u.


Dva dana se iz petrokemijskog postrojenja kod Houstona vide otvoreni plamen i ogroman stup dima. Iako su u utorak škole i uredi otvoreni, liječnici su zabrinuti zbog posljedica koje će dvodnevni otvoreni plamen i ogromna količina dima ostaviti na kvalitetu zraka i ljude u Deer Parku i okolnom području.

Vezani članci Požar blizu Malage VIDEO Požar i dalje bijesni Španjolskom, izgorjelo 6000 hektara, evakuirano više od 2000 ljudi: ''Neuobičajene je snage'' Vatrogasci / Ilustracija I dalje gori na Krbavskom polju, vatrena linija duga nekoliko kilometara: "Vatra se kroz travnati teren i trstiku širi brzinom kao da gori benzin"

Požar u tvrtki Intercontinental Terminals (ITC) gori od nedjelje. Uzrok požara još uvijek je predmet istrage, a gašenje požara na spremnicima napunjenih plinom, naftom i kemikalijama, gotovo je nemoguće.

Škole su priopćile da će u utorak otvoriti vrata učenicima, djelomično zato što su rezultati praćenja kvalitete zraka "donekle povoljne". No, postoji mogućnost utjecaja na zdravlje svih stanovnika, piše CNN.

Liječnici smatraju da ima razloga za brigu. "Brinem kad dužnosnici kažu da se ne očekuju posljedice po zdravlje ljudi. Oni govore o akutnim, trenutačnim učincima na zdravlje, nitko ne razmišlja o dugoročnim posljedicama", kazao je dr. Winifred Hamilton, ravnatelj Odjela za znanost o zdravlju okoliša na Medicinskom sveučilištu Baylor.

Bol u glavi i plućima

Neki od stanovnika u ponedjeljak su, nakon što su izašli na ulicu, rekli da se osjećaju kao da će umrijeti. Drugi su se, pak, žalili na bolove u glavi i plućima. Oblak crnog dima i dalje se diže iz ogromnog plamena na postrojenju i spremnicima.

Corey Williams iz Neprofitne organizacije Air Alliance Houston kazao je: "Jedina stvar koja sprječava ovaj požar da preraste u veliku katastrofu su povoljni vremenski uvjeti". Stanovnici su pozvani da svoje aktivnosti na otvorenom odgode dok požar ne bude ugašen.

Požar je izbio na jednom od spremnika u nedjelju u poslijepodnevnim satima i vrlo brzo se proširio na drugi spremnik. Do ponedjeljak ujutro, po lokalnom vremenu, gorjelo je već sedam od 242 spremnika, a požar se širio na osmi.

Jedno vrijeme je bila zatvorena i autocesta koja prolazi tim područjem. Vatrogasci su na terenu, požar pokušavaju staviti pod kontrolu s pjenom. Nadaju se i da će uspjeti zatvoriti ventile ostalih spremnika kako se vatra ne bi proširila dalje.

U spremnicima su plin, nafta i ksilen. Gutanje ili udisanje ovih tvari smrtonosno je, a indirektna izloženost tim kemikalijama izaziva iritaciju očiju, nosa, grla i kože.