Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haški sud oslobodio Haradinaja odgovornosti za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški je sud u oslobodio krivnje bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene prije 10 godina nad srpskim, romskim i albanskim stanovništvom koje je živjelo na području četiri općine na Kosovu i naložio njegovo oslobađanje iz pritvora.

Tužiteljstvo je u završnim riječima na kraju suđenja tražilo za njega 25 godina zatvora. Izricanje oslobađajuće presude na prepunoj galeriji popraćeno je pljeskom i uzvicima odobravanja, javljaju svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haradinaj privremeno na slobodi Slika nije dostupna Haradinaj ne smije kući preko ljeta

Haradinaj je zajedno s drugom dvojicom bivših zapovjednika u OVK Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem bio optužen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i za progon po političkoj, vjerskoj i rasnoj osnovi, uništavanje imovine, zlostavljanje, silovanja i ubojstva najmanje 40 kosovskih Srba, Albanaca i Roma na području općina Peć, Đakovica, Klina, Dečani.

Haški sud oslobodio je i Baljaja odgovornosti, a trećeoptuženog Brahimaja osudio je na šest godina zatvora.

Samo suđenje pratile su informacije u srbijanskom tisku i iz službenih srbijanskih izvora da su svjedoci tužiteljstva u tom postupku bili zastrašivani pa su dvojica odustala od svjedočenja po cijenu kaznenog progona zbog nepoštivanja suda, a jedan je potencijalni svjedok stradao u prometnoj nesreći.

Bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" također je spominjala zastrašivanje svjedoka u tom predmetu, kao i ubojstva dvojice istražitelja u tom predmetu.

Problem pritisaka na svjedoke tijekom izricanja presude u četvrtak je navelo i sudsko vijeće.

Suđenje trojici Albanaca započelo je prije godinu dana a završeno je koncem godine kada je obrana odustala od izvođenja svojih dokaza smatrajući da tužiteljstvo nije dokazalo krivnju trojice optuženih.

Haradinaju je tijekom boravka na privremenoj slobodi prije početka suđenja bilo dopušteno, kao jedinom do sada optuženom, da javno nastupa i sudjeluje u predizbornim kampanjama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene