Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ništa nam ne mogu'

NAJOPASNIJI HAKERI SVIJETA PORUČILI 'Uvijek ćemo biti korak ispred sigurnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svi vas uvjeravaju da "sigurnost jača", ali to nije točno - ništa nam ne mogu. Stvarno, ništa', rekao je Iceman.

Kratki dokumentarac "Najopasniji grad" (Most Dangerous Town), koji bi sutra trebao biti objavljen, sastojat će se od skupine intervjua s nekim od najopasnijih hakera na svijetu, od kojih mnogi dolaze iz malog rumunjskog gradića Ramnicu Valcea, poznatijeg kao "Hackerville".

BuzzFeed donosi izjave nekih od njih uoči premijere dokumentarca.

'Počeo sam hakirati 1998. godine, i većina šifri je tada bila "123456"', rekao je Robert Butyka, kako ga zovu 'Iceman', koji o hakiranju priča kao da ono danas nije puno teže nego što je bilo prije 15 godina. Butyka je 2010. godine 'probio' podatke s 25 računala NASA-e, čime je ovu agenciju oštetio za 500 tisuća dolara.

Seks, laži, dugovi i droga - hakeri mogu birati čime će ucjenjivati čak 4 milijuna ljudi

Iako se danas milijarde eura ulažu u sigurnosne sustave koji bi trebali biti neprobojni hakerima, oni s druge strane tvrde da su još uvijek korak ispred tih softwera.

'Prije sam bio crni haker', rekao je Iceman, to jest obavljao je nezakonite radnje. 'Danas sam 'bijeli' i 'sivi', ovisno o tome tko me unajmi', kaže i dodaje da voli osjećaj moći koji ima.

'Osjećaj da znam da to mogu, i onda uspijem', opisuje i dodaje kako, bez obzira na to što rijetki danas koriste šifre poput "123456" ili uopće statične šifre, da hakeri i dalje pronalaze načine kako da presretnu nove načine osiguravanja podataka.

'Svi vas uvjeravaju da "sigurnost jača", ali to nije točno - ništa nam ne mogu. Stvarno, ništa', rekao je Iceman.

Austrija podnosi tužbu protiv nepoznata počinitelja zbog šijunaže

'Kada sam odrastao internet mi je bio jedan od najboljih prijatelja. U tome ima puno više znatiželje, sam osjećaj da možeš pronaći nešto što si tražio ili htio saznati', rekao je drugi haker Marcel Lehel-Lazar, kojeg zovu 'Guccifer'.

On je za dokumentarac dao izjave iz zatvora, gdje odslužuje drugu od sedam godina na koliko je optužen zbog hakiranja podataka koji su pripadali obitelji Bush, kao i za hakiranje elektroničke pošte Colin L. Powella, Rockefellera i računa koji su se ticali američkih Federalnih rezervi.

'Nije mi žao zbog onog što sam radio', rekao je Guccifer za dokumentarac u kojem će se moći čuti i što o tome misle mnogi drugi koji iza sebe imaju itekako intrigantnu i opasnu prošlost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene