Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koordinator Europskog parlamenta za Brexit

Verhofstadt: Britanija može ostati u EU-u, ali uz lošije uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija može promijeniti mišljenje i ostati u Europskoj uniji, ali ne treba očekivati da će i dalje dobijati refundaciju iz proračuna EU-a ili izuzeća iz europskih pravila, izjavio je u srijedu koordinator Europskog parlamenta za Brexit.

"Jučer je Emmanuel Macron, novi francuski predsjednik, govorio o otvorenim vratima. Da će Britanija ako promijeni mišljenje imati otvorena vrata", rekao je koordinator Europskog parlamenta za Brexit Guy Verhofstadt.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

"Slažem se. Međutim, kao i u Alisi u zemlji čudesa, nisu sva vrata ista. To će biti sasvim nova vrata, s novom Europom, Europom bez refundacije... sa stvarnim ovlastima i jedinstvom".

Bivši liberalni belgijski premijer zagovara tješnju integraciju s tim da nacionalne vladu daju više ovlasti Bruxellesu. Kao i mnogi drugi on je kritizirao britansko pravo, koje je ispregovarala premijerka Margaret Thatcher '80-ih godina, a koje omogućuje Londonu da dobije natrag otprilike pola svojih izdvajanja u proračun EU-a kao refundaciju. Britanija također uživa mnoga izuzeća iz pravila EU-a, među kojima je i ono da se nikad neće pridružiti eurozoni.

Danski ministar vanjskih poslova također se oglasio u srijedu vezano za eventualnu promjenu mišljenja Velike Britanije oko članstva u Uniji.

"Ako se oni sutra predomisle i kažu da žele biti dio (EU-a), Danska je otvorena za tu ideju", rekao je Anders Samuelsen na tiskovnoj konferenciji.

Takvo je stajalište ranije, uz Macrona, iznio i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene