Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruske vojnike, optužene za špijunažu, gruzijske su vlasti predale ruskoj vojsci. Gruzijski predsjednik izjavio je kako se radi o činu "dobre volje", a ne popuštanju pred ruskim pritiskom. No, istovremeno su Moskva i Tbilisi prekinule sve prometne veze između dviju zemalja.


Prošlotjedno uhićenje vojnika izazvalo je ozbiljne napetosti između dviju zemalja. Samo nekoliko sati prije puštanja vojnika, Rusija je odlučila prekinuti prometne veze s Gruzijom, nakon čega je Gruzija učinila isto.

Vezani članci Prosvjed u Šarengradu - 2 Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti'' Vozački ispit TEST: Provjerite biste li položili vozački ispit ili je bolje da se klonite ceste

Prekinute su sve zračne, morske, kopnene i željezničke veze. 

Agencije izvješćuju da se radi o dramatičnim potezima, no još nije jasno je li se Rusija na taj potez odlučila sa ili bez znanja o namjerama Tbilisija da oslobodi vojnike.

Moskva je još ranije povukla svog veleposlanika iz Tbilisija i evakuirala obitelji svojih diplomata iz Gruzije, kao jedan od rezultata najveće krize između dviju zemalja u prošlih 10 godina.

Najavljujući taj potez, gruzijski predsjednik Mihail S je izjavi dab želi dobre odnose s Rusijom, ali da Gruzija više neće dozvoliti da ju se tretira kao državu drugog reda.

Također je izjavio kako je i dalje uvjeren da na tlu Gruzije postoji lanac ruskih špijuna te da smatra kako je to neprihvatljivo. 

- Mi želimo dijalog, ali ne želimo da se prema nama odnose kao prema drugorazrednom i zapuštenom dvorištu, rekao je Sakašvili.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, pak, optužio je Tbilisi da se uhićeni vojnici na svojim leđima osjećaju gruzijski "državni terorizam", kojim Tbilisi nastoji isprovocirati oštru rusku reakciju. 

Istivremeno je Tbilisi optužio Moskvu da nastoji destabilizirati Gruziju potpomažući separatiste u Abhaziji i Južnoj Osetiji.