Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob navijača

Grčki pravobranitelj ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o prijetnjama uhićenim Boysima: "Razumijem da ta odluka povlači neka pitanja"

Aktualno Galerija Reporterka Valentina Baus razgovara s Andreasom Pottakisom, grčkim pučkim pravobraniteljem Reporterka Valentina Baus razgovara s Andreasom Pottakisom, grčkim pučkim pravobraniteljem Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Andreas Pottakis, grčki pučki pravobranitelj Andreas Pottakis, grčki pučki pravobranitelj Foto: DNEVNIK.hr +0 Andreas Pottakis, grčki pučki pravobranitelj Galerija 1/4 >>
Grčki pučki pravobranitelj Andreas Pottakis komentirao je za Dnevnik Nove TV prijetnje u grčkim zatvorima.

Za Dnevnik Nove TV intervju je dao grčki pučki pravobranitelj Andreas Pottakis. Govorio je o prijetnjama u zatvorima vezano za slučaj hrvatskih huligana koji su završili u grčkim zatvorima nakon nasilja uoči utakmice AEK-a i Dinama.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Valentine Baus može li garantirati da su uhićeni Hrvati u zatvorima sigurni, odgovara:

"Kao što znate, grčki pravobranitelj - baš kao i hrvatski - ima posebne ovlasti kao nacionalna institucija koja predstavlja zaštitni mehanizam protiv mučenja u Grčkoj. To je uređeno Fakultativnim protokolom uz UN-ovu Konvenciju protiv mučenja. Prema tome, mi imamo kompetencije i ovlasti da provjerimo i osiguramo da se za vrijeme njihovog pritvora poduzimaju sve neophodne mjere kako bi bili sigurni i imali dostupne sve potrebne usluge, na koje imaju pravo svi koji se nalaze u pritvoru", napominje. Upoznat je s činjenicom da su neki od njih dobili prijetnje.

"Da, naravno da postoje prijetnje. I to nam je, kao što sam vam rekao, glavni prioritet u ovom trenutku. To zahtijevam od grčkih vlasti i uprave grčkog zatvorskog sustava - da se osigura apsolutna sigurnost pritvorenika na mjestima u koja su prebačeni".

Na pitanje tko bi trebao reagirati ako budu imali problema u zatvoru, odgovara:

"Imaju mogućnost podnijeti žalbe ili izraziti zabrinutost grčkom pravobranitelju. Mi smo nadležni za sve osobe koje se nalaze u grčkom u pritvoru ili zatvoru, bez obzira na njihovo državljanstvo. Naravno, isto tako imaju mogućnost kontaktirati svoje odvjetnike".

Na pitanje, imaju li grčki zatvori kapacitet primiti više od 100 pritvorenika koji odjednom tamo dođu, odgovara: "Rekao bih da je glavni problem grčkih zatvora, i ne mislim da je to samo grčki fenomen, jest pretrpanost.

Pročitajte i ovo Boysi dolaze na sud - 7 grčki mediji Traga se za vođom hrvatskih navijača u Grčkoj: "Porijeklom je iz BiH, pobjegao je s još 10 osoba"

U ovom trenutku grčki zatvori u cjelini mogu primiti nešto više od deset tisuća ljudi. Grčke vlasti odlučile su razmjestiti hrvatske pritvorenike u različite ustanove. Razumijem da ta odluka povlači neka pitanja. Već smo se obratili službenim putem grčkih vlastima koje su odgovaraju za upravljanje zatvorima. Još uvijek čekamo da nam odgovore po kojim je točno kriterijima i parametrima za hrvatske pritvorenike određeno 16 zatvora".

Na pitanje planira li ih posjetiti, kaže da idu u sve zatvore. "I posjetit ćemo sve zatvore opet, kao što praktički svake godine posjetima sva zatvorska postrojenja u Grčkoj, njih 34".

Pročitajte i ovo Kyriakos Mitsotakis Tenzije na vrhuncu Grčki premijer odgovorio Milanoviću: "Grčka je pravna država, ne prihvaća sugestije od neprimjerenog glasa izvan granica"

Poslao je poruku njihovim roditeljima.

"Učinit ćemo sve kako bismo osigurali da se njihova prava poštuju tijekom vremena koje provedu u pritvoru, da imaju pristup svim uslugama koje imaju zatvorenici u Grčkoj. Imat će osiguranu medicinsku skrb ako im bude potrebna, legalnu zaštitu i držat će ih se u sigurnim uvjetima".

Uvjeren je da će imati pravedno suđenje. "Ne vidim niti jedan razlog zašto ne bi imali pravedno suđenje". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene