Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum iz 1923.

Grčka upozorava Erdogana da su njegove izjave o granici opasne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je u petak optužila Tursku da ugrožava njihove međusobne odnose dovodeći u pitanje gotovo stotinu godina star sporazum o granici između dviju zemalja.

U govoru u Ankari u četvrtak, turski predsjednik Recep Tayyip Ergodan rekao je da je Ugovor iz Lausanne, mirovni sporazum iz 1923. kojim su definirane granice moderne Grčke i Turske, u biti poraz za Tursku jer je Grčkoj prepustila otoke.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEKI SU OZLIJEĐENI Grčka policija pronašla 92 gola muškarca: "Turski tretman migranata je civilizacijska sramota" Migranti u Sredozemnom moru TRAGEDIJA Pokraj poznatog otoka potonuo brod: Velik broj mrtvih, za brojnima se traga

"U Lausanni smo Grčkoj prepustili otoke s kojima smo se mogli dovikivati. Je li to pobjeda? Pokušali su nas prevariti da povjerujemo da je Lausanne pobjeda", kazao je. "Oni koji su sjedili za stolom nisu tim ugovorom postupili pravedno. Mi sada trpimo posljedice toga."

Turska i Grčka zamalo su zaratile zbog jednog nenastanjenog otočića u Egejskom moru 1996.

"Dovođenje u pitanje Ugovora iz Lausanne, koji je odredio norme u grčko-turskim odnosima i status quo u Egejskom moru i na tamošnjim otocima, opasno je za odnose između dviju zemalja i za širu regiju", upozorio je grčki premijer Aleksis Cipras na sastanku s visokim vladinim dužnosnicima, kako je objavio njegov ured.

Grčka, istaknuo je, neće odgovoriti na sličan način. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene