Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi detalji

Jedan telefonski poziv spasio je Erdoganovu glavu uoči vojnog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erdogan je pismom isprike putinu u lipnju ove godine, možda indirektno spasio vlastitu glavu u vojnom udaru, o čijim indicijama su ga obavijestili upravo Rusi.

Zbog jednog telefonskog poziva iz Moskve život turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vjerojatno je spašen uoči nedavnog vojnog puča u Turskoj, doznaje list Politika, pozivajući se na "pouzdane izvore".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin susret predsjednika Prvo Putinovo putovanje u članicu NATO-a od početka rata: Čeka se rasprava o važnom pitanju Ilustracija Erdogan razgovarao s Putinom Putin uskoro putuje u Ankaru: Kremlj spreman obnoviti ugovor o žitu, otkriveni i uvjeti

Riječ je o dosad nepoznatim detaljima neuspješnog državnog udara, koji se dogodio 15. srpnja. Vojni udar zapravo je trebao početi 16. srpnja u 3 sata rano ujutro, no počeo je šest sati ranije, no ishod je ostao isti.

Ključan događaj, koji je uvelike odredio sudbinu udara, dogodio se nekoliko dana ranije, odnosno 27. lipnja. Tog je datuma službeni Kremlj priopćio da je Vladimir Putin primio Erdoganovo pismo, kojim se turski predsjednik ispričao Putinu za obaranje ruskog borbenog zrakoplova Su-24, u studenom 2015. godine iznad Sirije.

U to atmosferi obnovljenih kontakata, šef ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov, popodne 15. srpnja, telefonski zove svog resornog turskog kolegu, šefa nacionalne sigurnosne organizacije (MIT) i Erdoganovog čovjeka od poverenja, Hakana Fidana.

Bortnjikov mu govori da ima informacije kako se diljem Turske po aerodromima helikopteri i borbeni zrakoplovi pune gorivom te ga pita ima li to neke veze s operacijama u Siriji ili se radi o vojnoj vježbi.

Fidan je iznenađen tim informacijama i tvrdi da ne zna ništa o eventualnoj vojnoj vježbi koja bi bila na nacionalnoj razini. Isto tako, rekao mu je da ne zna ni za kakve planove koji bi uključivali intervenciju turskog ratnog zrakoplovstva u Siriji.

Fidan se potom javlja se telefonom načelniku glavnog stožera, generalu Hulusi Akaru. Zapovjednik turske vojske isto tako ne zna o čemu je riječ. Odgovara Fidanu da će provjeriti i javiti mu kroz sat vremena, no u tom vremenu ga pučisti otimaju i on više ne odgovara na Fidanove pozive, odnosno više nije u mogućnosti odgovoriti na iste.

Truski predsjednik Erdogan je nakon toga obaviješten o svim tim neobičnim događajima, tijekom svojeg odmora na Marmarisu, telefonski zove zapovjednika specijalnih postrojbi, generala bojnika Zekaija Aksakallija i pozornica je spremna za konačni obračun, u kojem je turski predsjednik izašao kao pobjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene