450889
450889
450889
450889
450889

Jedan telefonski poziv spasio je Erdoganovu glavu uoči vojnog udara

  • , 21.09.2016., 22:26
  • Autor:
  • komentara

Erdogan je pismom isprike putinu u lipnju ove godine, možda indirektno spasio vlastitu glavu u vojnom udaru, o čijim indicijama su ga obavijestili upravo Rusi.

 
 
 
 
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

Zbog jednog telefonskog poziva iz Moskve život turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vjerojatno je spašen uoči nedavnog vojnog puča u Turskoj, doznaje list Politika, pozivajući se na "pouzdane izvore".

Riječ je o dosad nepoznatim detaljima neuspješnog državnog udara, koji se dogodio 15. srpnja. Vojni udar zapravo je trebao početi 16. srpnja u 3 sata rano ujutro, no počeo je šest sati ranije, no ishod je ostao isti.

Ključan događaj, koji je uvelike odredio sudbinu udara, dogodio se nekoliko dana ranije, odnosno 27. lipnja. Tog je datuma službeni Kremlj priopćio da je Vladimir Putin primio Erdoganovo pismo, kojim se turski predsjednik ispričao Putinu za obaranje ruskog borbenog zrakoplova Su-24, u studenom 2015. godine iznad Sirije.

U to atmosferi obnovljenih kontakata, šef ruske obavještajne službe FSB Aleksandar Bortnjikov, popodne 15. srpnja, telefonski zove svog resornog turskog kolegu, šefa nacionalne sigurnosne organizacije (MIT) i Erdoganovog čovjeka od poverenja, Hakana Fidana.

Bortnjikov mu govori da ima informacije kako se diljem Turske po aerodromima helikopteri i borbeni zrakoplovi pune gorivom te ga pita ima li to neke veze s operacijama u Siriji ili se radi o vojnoj vježbi.

Fidan je iznenađen tim informacijama i tvrdi da ne zna ništa o eventualnoj vojnoj vježbi koja bi bila na nacionalnoj razini. Isto tako, rekao mu je da ne zna ni za kakve planove koji bi uključivali intervenciju turskog ratnog zrakoplovstva u Siriji.

Fidan se potom javlja se telefonom načelniku glavnog stožera, generalu Hulusi Akaru. Zapovjednik turske vojske isto tako ne zna o čemu je riječ. Odgovara Fidanu da će provjeriti i javiti mu kroz sat vremena, no u tom vremenu ga pučisti otimaju i on više ne odgovara na Fidanove pozive, odnosno više nije u mogućnosti odgovoriti na iste.

Truski predsjednik Erdogan je nakon toga obaviješten o svim tim neobičnim događajima, tijekom svojeg odmora na Marmarisu, telefonski zove zapovjednika specijalnih postrojbi, generala bojnika Zekaija Aksakallija i pozornica je spremna za konačni obračun, u kojem je turski predsjednik izašao kao pobjednik.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se