Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeće, jad i puni pritvori

Grčka i dalje u starim problemima, štrajk nije uspio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih dramatičnih prosvjeda Grčku jutros čekaju stari problemi. Zemlja je i dalje na rubu bankrota, a premijer Papandreou nije uspio u nakani stvaranja koalicijske vlade nacionalnog jedinstva.

Jutro u Ateni donosi puno smeća, jada, punije pritvore, ali ne i rješenje problema. Generalni štrajk i javnog i privatnog sektora uperen na nove mjere štednje grčke vlade nije uspio. Nije uspio ni premijer Papandreou.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Molotovljevim koktelima na policiju Nasilje na ulicama Atene: Grčki premijer ponudio ostavku i traži vladu nacionalnog jedinstva

Oporbena stranka nove demokracije odbila je njegov prijedlog za ostavkom i stvaranjem vlade nacionalnog jedinstva. Stoga se premijer odlučuje na brzu rekonstrukciju. 'Sutra ću oformiti novu vladu i odmah od parlamenta zatražiti glasovanje o povjerenju, vrijeme je odgovornosti', rekao je.

Rasprava i glasovanje o povjerenju novoj vladi trebalo bi početi u nedjelju navečer, a završiti u utorak. Nije riječ o suštinskoj već kozmetičkoj promjeni - skeptični su analitičari.

Šanse za bankrot prelaze 50 posto

'Mislim da je to pogubno. Prvo nisam siguran da će se nova vlada uspjeti formirati, jer ne postoji nikakav politički konsenzus dviju najjačih stranaka. Štoviše, premijerov prijedlog primjene memoranduma međusobnog razumijevanja šef oporbe naziva katastrofom za Grčku', rekao je Georg Tzogopoulos iz Instituta za međunarodne odnose.

A Grčka je u svakom slučaju na rubu katastrofe. Građani ni pod koju cijenu ne žele pristati na podizanje poreza i rezanje socijalnih davanja čime bi se u slijedeće 3 godine namaknulo 28 milijardi eura, a novi paket financijske pomoći Bruxellesa i MMF-a dobio odmah. U Grčkoj sve manje postaje jasno tko sebi puca u nogu. Zemlja im je proglašena ulagački najnesigurnijom u svijetu. Šanse za potpuni bankrot danas prelaze 50 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene