Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Imućni američki gradonačelnik Michael Bloomberg, čije je bogatstvo časopis Forbes procijenio na 5,3 milijarde dolara, donirao je tijekom 2005. godine u dobrotvorne svrhe 144 milijuna dolara, objavio je njegov ured.


Gradonačelnikov ured tu je informaciju objavio u okviru obvezne prijave o poreznoj kartici, no ne navode se pojedinačni iznosi za dobrotvorne ustanove i organizacije. 

Vezani članci Josip Jurić Umirovljenik donirao 100 tisuća kuna Odjelu za hemodijalizu u Supetru ime svoje preminule supruge Lorenzo Gentile - 2 Je li u Petrinji bilo krađe humanitarne pomoći? Talijan tvrdi: "Paketa nije bilo. Optužili su me da smo poslali popišanu robu." U općini mu dobacuju: "Mafijo"

Bloombergova darežljivost raste iz godine u godinu, pa je tako 2003. darovao 135,6 milijuna dolara za 635 udruga a 2004. 139,3 milijuna dolara za 843 udruge.

Korisnici njegovih donacija su prošle godine bili lokalni muzeji, gradski parkovi, javne kuhinje, umjetnici, udruge za pomoć oboljelima od AIDS-a, udruge za pravo na pobačaj, novinari i znanstvenici.

Bloomberg, osnivač informacijske tvrtke Bloomberg L.P., rekao je da želi politiku napustiti po završetku svog drugog mandata 2009. godine, kako bi se potpuno posvetio filantropiji.