Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako nam se možda ne čini baš tako, izvješće znanstvenika je pokazalo kako je posljednjih 12 mjeseci bilo najtoplije do sada.


Naime, NASA-in institut Goddard pokazao je kako je period od listopada 2009. godine do rujna ove godine bio najtopliji do sada. Britanski meteorološki zavod Met Office izračunao je prosječnu temperaturu u tom vremenskom razdoblju koja iznosi 14,52 stupnjeva Celzijusovih te je ova godina na prvom ili drugom mjestu od početka mjerenja temperature u Velikoj Britaniji, piše Sunday Times.

Vezani članci Nevrijeme u Novoj Gradiški (Foto: JVP Nova Gradiška) Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo dijelove Hrvatske: U Novoj Gradiški stablo palo na automobile u vožnji Slika nije dostupna Vruće nam se piše: 2010. uz 2005. najtoplija otkad se mjeri

>> Slijedi 40 godina ekstremnih vrućina

>> Ništa od najhladnije zime u posljednjih 1000 godina

>> 'Očekuje nas najhladnija zima u posljednjih 1.000 godina'

'Dostupni podaci govore da se arktički led otapa brže od bilo kojeg drugog na svijetu i ledeni pokrov se smanjuje. Ovogodišbnje visoke temperature su jasan simptom dugotrajnog globalnog porasta temperatura kojeg najvjerojatnije uzrokuju emisije stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskom aktivnošću', objasnio je ravnateljica Met Officea Vicky Pope.

Međutim, vijesti o globalnom zatopljenju nije lako doživjeti u kasnu kišnu jesen kada u prilog toplijem vremenu ne idu ni buduće vremenske prognoze.